sursa foto:  cvlpress.ro

Experții trag un semnal de alarmă! Ce consecințe va aduce impozitul pe gospodărie în 2018

Potrivit experților fiscali, probleme vor fi începând cu anul 2018. Aceștia avertizează cu privire la o contrapondere, după această relaxare fiscală.

“2018 va fi un an greu, mult mai greu decât putem să ne gândim acum. Cred că va fi anul în care, dacă se va implementa această relaxare fiscală, la jumătatea anului va apare o contrapondere”, a declarat, miercuri, Angela Roşca, membru în Consiliul director al Romanian Business Leaders, potrivit Mediafax.

Aceasta a declarat că mediul de afaceri va fi primul afectat de impozitul pe gospodărie. “În momentul de faţă vorbim despre un deficit bugetar calculat de FMI de 1,4% din PIB. Legat de 2018, prin eliminarea reţinerii la sursă vom priva bugetul de 27 miliarde de lei. Posibil ca aceşti bani să nu fie încasaţi nici în 2019. Ne întrebăm din ce va fi acoperit acest impact bugetar? Din controale fiscale agresive, din noi taxe sau dintr-un impozit progresiv? Ne preocupă că în paralel se discută despre majorări salariale fără o restructurare a sistemului public şi, pe de altă parte, de o relaxare fiscală. Ne preocupă costurile de administrare ale acestui sistem. Am solicitat un studiu de impact”, a precizat Angela Roşca.

O altă problemă o reprezintă infrastructura ANAF.  “Infrastructura IT a ANAF nu este într-o situaţie foarte bună. Toate aplicaţiile software, tot sistemul este construit pentru cota unică. Schimbarea unei politici fiscale trebuie să aibă ca perspectivă creşterea colectării voluntare. Conceptul de gospodărie este destul de larg descris în acest moment. Vorbim despre şapte milioane de declaraţii care vor fi încărcate într-un sistem ce funcţionează la o capacitate de peste 90%”, a precizat Ionuţ Sas, Amcham.

Ideea sa a fost susținută și de eprezentanta AOAR, Ruxandra Jianu: “ANAF se luptă cu evaziunea fiscală şi are probleme cu marea evaziune. În momentul în care se va disipa în milioane de declaraţii problema se va complica. Pe de altă parte există riscul ca declaraţiile să fie completate greşit”.

Dan Manolescu, preşedintele CCF a explicat că: “Responsabilitatea completării declaraţiilor fiscale este a contribuabilului. În acest nou proiect nu se prevede nimic cum va funcţiona relaţia cu consultantul fiscal”.

Problema cea mai mare este cum va reuși statul să plătească salariile celor 35.000 de consultanţi fiscali la care vor fi arondaţi consultanţii fiscali, cheltuielile ajungând la circa un miliard de lei pe an.

“La nivel mondial nu există un astfel de model ca statul să plătească un consultant fiscal care să ajute contribuabilul. Ideea sistemului fiscal este să fie construit uşor pentru a fi înţeles de contribuabilul de rând”, a arătat Manolescu.

Vezi și A ieșit la lumină! Cine se află în spatele atacului din Manchester, soldat cu moartea a 22 de persoane

În plin scandal, detalii foarte interesante despre George Maior

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare