Frații Micula aduc în sapă de lemn primăriile! Cîțu și Orban au decis

După ce frații Micula au cauzat blocarea conturilor Romatsa întrucât Guvernul e nevoit să le plătească suma de 278 milioane de euro, iată că despăgubirea s-a năpustit  și asupra primăriilor. 

Banii respectivi ar fi micșorat semnificativ bugeul alocat primăriilor din toată țara.

În acesta situație alarmantă, s-a avansat ideea că Guvernul ar putea opera o a treia rectificare bugetară în acest an dacă nu se găsesc soluţii pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare a primăriilor în condiţiile în care statul trebuie să onoreze datoria de sute de milioane de euro către oamenii de afaceri din Oradea, care sunt și cetățeni suedezi.

Ministrul de finanţe Florin Cîţu a făcut o declarație în acest sens, înaintea ședinței de guvern de vineri după-amiaza.

”Încerc pe cât posibil să evit a treia rectificare bugetară. Vom avea o decizie astăzi (n.r. vineri). Dacă nu găsim altă soluție, da, cheltuielile funcţionale pentru primării sunt într-o situaţie disperată. Am avut această plată pentru cazul Micula care a venit dintr-odată, nu am avut ce face, trebuie să plătim acești bani și a dat peste cap tot ce aveam planificat”.

În ședința de guvern, premierul Ludovic Orban și ministrul de finanțe au decis ca plata către frații Micula să se facă din Fondul de rezervă al statului.

Reamintim că statul român a fost condamnat la New York să platească fraților Micula câștigul pe care l-ar fi realizat, dacă România nu era membră a Uniunii Europene. Povestea este din anul 2004 când, UE a pretins României, în cadrul procedurilor de pre-aderare, să anuleze facilitațile acordate investitorilor în teritorii declarate zone defavorizate. Mai mult de jumătate din sumă le-a fost acordată fraților româno-suedezi pentru că ”nu au avut posibilitatea să-și faca stoc de zahar suficient fără taxe vamale”.

Problema nu s-a rezolvat, datoria a început să acumuleze penalități și astfel s-a ajuns la 278 de milioane de euro, fără ca vreun guvern din 2005 încoace să facă ceva, potrivit evz.ro.

Vezi și:

EXCLUSIV Lupta pentru bani. Cum se deconspiră lucrătorii din Servicii! Mișcările făcute de angajații SRI și ‘Doi și-un sfert’

EXCLUSIV Nedreptate comisă de Guvernul Orban?! Omul dat afară de premier scoate la suprafață informații în premieră: ‘Nu au fost întârzieri’

Mega-lovitură! Se dau amenzi uriașe pentru această faptă

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare