sursa foto:  playtech.ro

Garda de Mediu îi caută pe cei care au agresat mai mulți pui de urs!

Comisarii Gărzii de Mediu Harghita au ajuns la locul în care mai mulţi pui de urs au fost agresaţi, nu au reuşit să găsească animalele, dar continuă căutările, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), informează agerpres.ro.

„Având în vedere informaţiile şi imaginile video apărute în spaţiul public, conform cărora mai mulţi lucrători silvici au fost filmaţi în timp ce agresau exemplare de pui de urs într-o pădure din judeţul Harghita, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor face următoarele precizări: (…) Comisarii GNM CJ Harghita au ajuns la faţa locului şi evaluează situaţia pe teren. Până la ora actuală, puii de urs nu au fost identificaţi şi căutările continuă, în pofida condiţiilor meteo neprielnice pentru astfel de activităţi şi a configuraţiei terenului. Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni. În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuşi să identifice exemplarele, comisarii de mediu şi experţii în managementul speciei vor căuta cea mai bună soluţie pentru ca puii de urs să supravieţuiască şi vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan”, potrivit MMAP.

Ministerul Mediului subliniază că acţiunile agresorilor faţă de respectivele animale reprezintă fapte de natură penală.

„Acţiunile reprobabile ale acestor persoane sunt de natură penală şi încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice. Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârşirea următoarelor fapte: a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic; b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie; c) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă”, se precizează în comunicat.

Ministerul Mediului condamnă ferm acest tip de comportament şi va colabora cu organele de cercetare penală, care au deschis deja o anchetă în acest caz, în vederea sancţionării celor vinovaţi, conform sursei.

Ministerul Mediului face un apel către toţi cetăţenii să se abţină de la astfel de gesturi şi să evite interacţiunea cu animalele sălbatice în habitatul lor natural, se menţionează în comunicat.

Vezi și

Guvernul Cîțu începe o mare reorganizare a prefecturilor! Apare obligativitatea înființării unei noi structuri! Ordinul prefectului nu va mai fi semnat și de subprefect

Cine sunt ‘baronii luxului’ din PNL și USR. Bugetari de top de pe urma Consiliilor de Administrație

EXCLUSIV S-au calmat apele în AUR! George Simion: ‘Nu mai pleacă nimeni!’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare