Împrumut de milioane de euro făcut de România! În ce se vor învesti

România va împrumuta 90 de milioane de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). 

Potrivit national.ro, banii vor fi folosiți pentru  consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat care aparțin structurilor Ministerului de Interne.

Acordul de împrumut semnat anul acesta cu BIRD, în valoare de 90 milioane de euro, din care 50 milioane euro pentru sprijinirea reabilitării, consolidării şi reconstrucţiei unor clădiri aparţinând IGPR şi 40 milioane euro pentru sprijinirea reabilitării, consolidării și reconstrucției unor clădiri aparținând Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

”Un rol important în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență (SNMSU) îl deţine Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR), care, împreună cu alte autorităţii relevante, îndeplineşte funcţiile de sprijin pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă şi care, împreună cu structurile sale subordonate execută o serie de misiuni. Printre acestea se numără stabilirea și comunicarea primelor informații privind efectele situațiilor de urgență, monitorizarea pericolelor şi riscurilor specifice, precum şi a efectelor negative ale acestora, precum și stabilirea căilor de acces ce pot fi utilizate de forţele specializate de intervenţie şi aplicarea măsurilor de interzicere a circulaţiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege care ratifică împrumutul.

27 de clădiri MAI, în pericol de prăbușire

În urma evaluărilor realizate la nivelul MAI au fost identificate o serie de vulnerabilităţi ce pot influenţa capacitatea şi eficienţa structurilor IGJR în asigurarea funcţiilor de sprijin în situaţii de urgenţă, una dintre acestea reprezentând-o deteriorarea unor sedii și încadrarea acestora în categoria construcţiilor cu grad seismic ridicat. La acest moment, conform analizelor interne ale IGJR, un număr de 27 clădiri dintre acestea necesită intervenţii urgente, măsurile necesare a fi luate fiind de reabilitare, modernizare, consolidare sau chiar demolare şi reconstrucţie, având în vedere anul construcţiei şi starea actuală. Aceste clădiri se află în domeniul public al statului, în cadrul MAI, aparţinând patrimoniului IGJR, prin unităţile din subordine.

 

Vezi și:

EXCLUSIV Lovitură pentru Dumitru Coarnă și polițiști! Semnalul care răstoarnă planurile șefului SNPPC

EXCLUSIV Jandarmeria Română a devenit serviciu secret? Instituția refuză să ne spună câți angajați are

Consulul lui Cioloș șochează! Decizia pe care a luat-o acesta este fără precedent

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare