Industria autohtonă de jocuri de noroc a fost mutată forțat online

Izbucnirea crizei sanitare a reprezentat cel mai rău lucru care se putea întâmpla pentru industria jocurilor de noroc offline. Din martie până în iunie 2020, agențiile de pariuri și cazinourile terestre au fost închise, apoi au putut să își desfășoare activitatea la jumătate din capacitate.

După o scurtă perioadă în care au funcționat normal, activitatea acestor agenți a fost restricționată din nou, din cauza valurilor succesive ale pandemiei de coronavirus. Cifrele comunicate de operatorii din industrie relevă dimensiunile dezastrului: piața jocurilor de noroc și a pariurilor offline a înregistrat un declin de aproximativ 50%. Nici măcar sectorul HoReCa, despre care se spunea că a fost lovit din plin de pandemie, nu a suferit pierderi atât de mari. Veniturile acestui sector au scăzut doar cu 30% comparativ cu anul 2019. 

Concret, operatorii de jocuri de noroc care au funcționat doar offline au avut încasări de 5 miliarde de lei în primul an la pandemiei (2020), comparativ cu 10 miliarde de lei, cât a fost valoarea încasărilor în anul precedent. La nivelul întregului domeniu al jocurilor de noroc s-au obținut aproximativ 187 milioane lei profit, în scădere de la peste 1 miliard lei. Profitabilitatea în 2020 a fost de 3,66%, față de 10,85%, cât a fost în 2019. 

O activitate greu de eficientizat

Scăderea a fost explicată și prin imposibilitatea de a eficientiza această activitate, pentru că nu vorbim despre o structură variată a costurilor, așadar operatorii nu au avut cum să taie din cheltuieli. „Există un număr limitat de tipuri de cheltuieli – angajații, chiria sau furnizorii de utilități, ceea ce face destul de dificil procesul de eficientizare”, au explicat cei din industrie. Una dintre puținele soluții pentru supraviețuire este concedierea unei părți din personal. Astfel, se apreciază că 20.000 de angajați (dintr-un total de 45.000) vor fi disponibilizați dacă pandemia se va prelungi.

Numărul operatorilor deja s-a redus drastic. În anul 2018 erau înregistrate 924 de companii care activau în acest domeniu. La finalul anului 2020, numai 645 de societăți au mai depus situația financiară anuală. Au dispărut în special cei care aveau amenajate agenții de pariuri în franciză, în mediu rural.

Mutarea în online, singura soluție

Pe de altă parte, cei mai importanți operatori au avut o altă capacitate de adaptare. Branduri renumite de pe piața românească și-au dat seama că este posibil să nu mai reziste doar în offline și au obținut licența Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc și pentru platforme online. Una dintre platformele care au primit licență în 2021 este aceasta: https://slotv.ro/ro/games/others.

Cazinourile online au devenit și mai interesante pentru jucători pe măsură ce s-au dezvoltat secțiunile dedicate meselor live, în care jocurile sunt făcute de dealeri reali, filmați în decorul unui cazinou clasic, întrețin atmosfera destinsă caracteristică stabilimentelor terestre și încurajează interacțiunea între jucători.

Astfel, industria autohtonă a jocurilor de noroc a fost mutată forțat pe internet. Acolo,  operatorii au găsit un mediu care le permite să se dezvolte mai mult decât puteau previziona cu doi ani înainte. Numărul clienților potențiali este mult mai mare, în contextul în care tot mai mulți români optează pentru distracțiile online, care oferă mai mult confort și siguranță. Un sondaj recent a relevat faptul că un bărbat din patru a participat măcar o dată la jocuri de noroc în ultimul an.

Tendința este valabilă la nivel global. Potrivit site-ului europeanbusinessreview.com, piața jocurilor de noroc online a ajuns la 72 de miliarde de euro în acest an, cu 18 miliarde mai mult decât în 2020. Se estimează că până în 2025 valoarea acestei piețe va ajunge la peste 100 de miliarde de euro. 

Sectorul jocurilor de noroc online contribuie anual la bugetul de stat cu peste 600 de milioane de euro, gradul de colectare fiind de 99%.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare