sursa foto:  gazetaoltului.ro

Informații pentru cei cu credite. Cu cât veți plăti mai puțin după reducerea ROBOR anunțată de BNR

Reducerea ratei de politică monetară anunţată recent de BNR are efecte şi asupra dobânzilor aplicate de bănci la creditele de nevoi personale şi cele ipotecare, explică specialiştii Conso.

„Reducerea dobânzii de politică monetară vrea să impună o reducere a dobânzilor din piaţa interbancară având în vedere referinţa ROBOR care este luată în calcul de bănci când calculează dobânzile la credite (chiar dacă pentru creditele de retail mai noi de luna mai 2019 IRCC a luat locul ROBOR şi acest indice ţine cont de tranzacţiile din piaţa interbancară)”, notează specialiştii Conso

Aceştia avertizează însă că, din păcate, nu doar ROBOR este luat în calcul pentru dobândă, ci şi marjele băncilor, iar fără o reducere corespunzătoare a marjelor practicate reducerea ROBOR nu se va simţi prea mult în rate.

La o marjă de 2% aplicată peste valoarea indicelui de referinţă, o scădere a acestuia de la 2% la 1,8% cum s-a întâmplat de la începutul anului cu ROBOR la 3 luni, echivalează cu o scădere a dobânzii cu 5% ceea ce nu este deloc neglijabil pentru un deţinător de credit ipotecar garantat de stat (acolo sunt cele mai mici marje percepute de bănci).

„Dacă însă marja băncii era de 8% pentru indicatorul de referinţă cum se întâmplă des în cazul creditelor de nevoi personale, o scădere a indicelui de referinţă cu 10% nu aduce decât o reducere a ratei la credit cu 2% ceea ce nu reprezintă un ajutor prea mare.

Iar băncile nu pot fi determinate să îşi reducă marjele pe viitor decât în situaţia în care ar urma un boom economic, dacă ar urma să câştige deci mai mult pe volume. Dar câtă vreme efectele pandemiei se vor resimţi luni bune, apetitul pentru creditare nu are cum să crească repede şi nici marjele băncilor să fie reduse prea curând, astfel încât nici noile împrumuturi nu se vor ieftini semnificativ!, susţin specialiştii, potrivit adevarul.ro

 

Vezi și: Guvernul pregătește o nouă ordonanță! Veste pentru toți șoferii din România

Lucian Bode își ia secretara după el! ‘Blonda lui Boc’ ajunge la Ministerul de Interne!

O nouă lovitură pentru Guvern! Polițiștii refuză să mai verifice persoanele izolate/carantinate la domiciliu

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare