sursa foto:  qmagazine.ro

Iohannis:’Din fericire în România tema statului de drept a fost rezolvată pozitiv prin schimbările politice’

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că va urma o nouă noapte de negocieri în privința încheierii unui acord privind planul european de relansare economică.

 

Președintele spune că se discuta foarte intens despre condițiile de acordare a sumelor.

”Din fericire in Romania tema statului de drept a fost rezolvată pozitiv prin schimbarile politice. Astăzi se negociaza în formate mai mici, în curand o sa incepem un nou plen”, spune președintele.

 

Ionahhis spune că pentru Romania, temele prioritare sunt aceleasi – fonduri pentru coeziune, autostrăzi, școli, agricultură și pentru refacerea economiei.

 

„Dar până nu s-a negociat totul, nu s-a negociat nimic”, a spus președintele.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a prelungit summitul Uniunii Europene, în efortul de ajungere la un acord pe tema Fondului de relansare economică. Charles Michel a propus o soluţie de compromis în negocierile privind Fondul UE de relansare, astfel că noul plan prevede reducerea subvenţiilor şi menţinerea condiţiilor privind normele statului de drept, au declarat surse citate de site-ul Politico.eu şi de Reuters.

Potrivit propunerii, Fondul UE de relansare post-pandemie va rămâne la nivelul de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile vor scădea la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele vor fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde). Însă Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia ar vrea reducerea nivelului subvenţiilor la 375 de miliarde de euro.

Planul prevede menţinerea condiţiei respectării normelor statului de drept în accesarea fondurilor europene. De asemenea, este propusă instituirea unui „mecanism de urgenţă” pentru blocarea alocării fondurilor UE în cazul în care s-ar constata că nu ar fi respectate reformele economice solicitate. Cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 rămâne la nivelul de 1.074 de miliarde de euro.

În contextul impasului, cancelarul german, Angela Merkel, a semnalat duminică dimineaţă că există posibilitatea unui eşec al summitului.

Citește și:

Virgil Musta: ‘Am avut și cadre medicale care considerau că virusul nu există și de aia nu s-au protejat. De aia nu au protejat nici pacienții și au infectat pe alții’

Marcel Vela face schimbări majore! Ordin privind preschimbarea permiselor eliberate de alte state

Medicul Monica Pop a explodat în privința Legii carantinării: ‘Internarea obligatorie e o jignire pentru români. Nimeni nu are curajul să explice de ce doar noi de pe tot Pământul!’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare