sursa foto:  Pexels

ISU a fost țepuit cu sute de mii de lei de un broker de asigurări! Mașinile salvatorilor au circulat cu RCA-urile false

Zeci de mașini de intervenție și ambulanțe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și aeronave ale Ministerului de Interne au circulat cu RCA-urile falsificate după ce un broker de asigurări a emis actele în mod fraudulos. Paguba se ridică la sute de mii de lei.

Brokerul de asigurări a fost reținut pentru 24 de ore într-un dosar în care se fac cercetări pentru fraudă informatică și uz de fals. Din primele informații, 100 de autospeciale ale ISU și ale Serviciului de Ambulanță circulă cu astfel de polițe. Acest broker încheia polițe de asigurări duble: o poliță ieftină, cu compania de asigurări, și una mai scumpă, pe care o încheia cu clientul, restul banilor rămânând la el.

Serviciul de investigații al criminalității economice a făcut percheziții în acest caz. Totul a început după ce o companie de asigurări s-ar fi plâns că a găsit nereguli la peste 100 de polițe RCA emise de acest broker pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov.

„A determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate”, spun anchetatorii.

Prejudiciu estimat se ridică la valoare de 700.000 lei

Bărbatul care a făcut asigurările lua banii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru valoarea întreagă a polițelor dar în momentul în care le a înregistra în sistemul electronic al companiei de asigurări, polițele erau înregistrate cu valori mult mai mici. Banii în plus îi băga în brokerul în buzunar. Prejudiciu estimat se ridică la valoare de 700.000 lei.

„În fapt, s-a reţinut că în perioada 06.10.2021-20.09.2022, având acces la platforma electronică de emitere a poliţelor RCA „Webtool” aparţinând unei societăţi de asigurări, în baza contractului de broker de asigurare, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul a determinat angajaţii să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparţinând unei autorităţi publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti

Vezi și: Apare o nouă firmă de asigurări RCA pe piața din România! Astăzi a primit undă verde

Se pare că brokerul nu se afla la prima abatere de acest fel, păcălind și alte instituții. Acesta a fost reținut de Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și urmează ca un judecător de drepturi și libertăți sa decidă dacă va fi în continuare cercetat sub control judiciar sau în arest preventiv.

Vezi și: Fondul de Garantare a Asiguraţilor atrage atenția! Polițele Euroins încetează pe 5 februarie- Cum vă puteți cere banii

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare