sursa foto:  news.ro

Klaus Iohannis: ‘Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor. România a acționat la timp și eficient’

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a transmis Parlamentului informarea privind starea de urgență instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie.

 

”Am transmis azi Parlamentului, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic şi transparent acţiunile pe care le-am avut pentru a atinge obiectivele. Documentul propune şi o serie de măsuri menite să îmbunătăţească în viitor capacitatea de răspuns a statului în faţa unor provocări similare.

Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, determinând o situaţie de urgenţă, SARS-COV-2 fiind atipic. Noul coronavirus a schimbat radical vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemele de protecţie socială de pe întregul mapamond. Realitatea ne arată că pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptare de măsuri ferme.

 

România a acţionat la timp şi eficient. Pe 16 martie am semnat decretul privind instituirea stării de urgenţă, în urma evaluărilor, a discuţiilor din CSAT, a consultării memnbrilor Guvernului„, a declarat Iohannis.

 

Preşedintele a explicat că unica raţiune a acestor măsuri a fost evitarea unui scenariu negru, care ar fi fost inevitabil mai ales în condiţiile în care România nu erau stocurile de necesitate pentru situaţia de urgenţă.

”În evaluarea situaţiei, am luat în considerare una dintre caracteristicile esenţiale care diferenţiază România de statele europene şi anume o diasporă numeroasă”, a subliniat Iohannis.

 

 El a afirmat că într-un context dominat de evoluţii nefavorabile a fost nevoie de o intervenţie rapidă, coordonată şi eficientă, precum şi de un comportament responsabil şi necesar din partea autorităţilor.

 

”Evoluţia a scos la iveală caranţe, în special în sistemul medical. Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice, precum o economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor şi o capacitate administrativă redusă. Criza de coronavirus a pus o presiune uriaşă pe instituţiile publice, care au fost ani la rând slab finanţate.

Diletantismul a avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unor asemenea provocări. În pofida acestor condiţii deosebite, instituţiile implicate direct în managementul crizei, au reuşit, prin implementarea unor măsuri dure, să diminueze efectele create de COVID-19. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul şi dedicarea cadrelor medicale”, a precizat Klaus Iohannis.

 

Răspunsul cetăţenilor la apelul autorităţilor a fost în mod covârşitor pozitiv. Românii au înţeles gravitatea situaţiei şi necesitatea măsurilor adoptate. La rândul lor, sectorul neguvernamental şi cel economic s-a alăturat autorităţilor, a remarcat preşedintele.

 

Prin promptitudinea răspunsului autorităţilor la criza sanitară, precum şi prin măsurile luate, România s-a dovedit a fi una dintre ţările cu capacitatea necesară de a gestiona urmările COVID-19., consideră Iohannis.
”Astfel, datele statistice de la nivel mondial şi european relevă faptul că, deşi nu dispune nici pe departe de mijloacele altor state membre, România a gestionat eficient această criză sanitară, în timpul stării de urgenţă.  Paşii făcuţi în direcţia unei digitalizări trebuie gestionaţi în continuare”, conform lui Iohannis.

Citește și:

Lovitură cruntă pentru Rareș Bogdan! De ce a fost trădat și cine este pe urmele lui

Dosare cu nume grele de procurori din ‘elita lui Kovesi’, date uitării în sertarele birourilor de la SIIJ și CSM

Celebrul afacerist român care intermediază debarcarea lui Ludovic Orban – Pe cine ar vrea premier în locul șefului PNL

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare