sursa foto:  vocea.md

Legea care pune la punct instituțiile publice: Ce trebuie să știe milioane de români

Legea aşteptată de milioane de români a fost depusă în Parlament. Dacă va fi adoptată, aceasta va reduce din birocraţia imensă de care se lovesc toţi cetăţenii atunci când ajung la ghişeele instituţiilor statului. Mai mult, aceasta îşi propune să elimine şi şpaga.

Denumită sugestiv ‘Legea anti-birocraţie’, aceasta este o iniţiativă a aleşilor liberali şi prevede că nicio instituție nu va mai avea voie să ceară documente existente deja în sistemul public. Legea urmează să intre în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată, conform libertatea.ro.

Propunerea legislativă are ca obiectiv reducerea birocraţiei, a aglomeraţiei şi a timpului petrecut la ghişeu de către cetăţeni, a numărului de funcţionari la ghişee, stimularea conectării bazelor de date între instituţii, precum şi eliminarea şpăgii. Dacă va fi adoptată, legea ar putea intra în vigoare la data de 30 decembrie 2018.

Vezi și Informații CUTREMURĂTOARE! Înșelătoria care ar fi provocat DECESUL Stelei Popescu

Mai mult, acest proiect vine și cu sancțiuni pentru funcţionarii publici. „Fapta de a solicita persoanelor fizice şi juridice de drept privat date sau informaţii care au fost comunicate unei alte instituţii sau autorităţi publice, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, mai stabileşte proiectul.

În plus, se dorește reducerea numărului de funcționari de la ghișee dar și repartizarea mai eficientă a sarcinilor pentru aceștia. Eliminarea șpăgii în situațiile limită în care cetățenii au nevoie de anumite servicii, este o altă țintă propusă de liberali.

Inițiatorii mai vorbesc și despre necesitatea interconectării bazelor de date ale instituțiilor publice, prin crearea unei culturi de colaborare interinstituțională.

Vezi și Declaraţii incendiare făcute de omul săptămânii în Parlamentul European! Reacţii pe subiectele momentului

Mutare fulger pregătită de Digi și Samsung: De ce vor beneficia utilizatorii începând cu luna februarie

Venituri lunare impresionante! Ce pensie are ACUM Ion Iliescu

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare