sursa foto:  cvlpress.ro

Lovitură pentru bugetarii care lucrează în regim part-time: Ce a decis ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că nu este de acord ca agajații de la stat să poată lucra în regim part-time. Aceasta a menționat că acest lucru îi dezavantajează în primul rând pe angajați pentru că nu vor beneficia de asigurări de sănătate sau de pensie. Potrivit acesteia, au fost descoperite cazuri în care angajatul muncea opt ore, dar avea contract part-time.

„Este bine pentru cei care sunt la part-time să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim pe economie pentru că vor beneficia de drepturi la pensie şi la o asigurare medicală. Până acum, toţi cei care lucrau până acum pe 2 ore, pe 4 ore mergeau pe pensia minimă pe economie, care era de fapt completată de statul român. În mod normal, în sistemul bugetar, nu trebuie să avem angajaţi part-time. Aşa cum este vorba despre femei de serviciu, de exemplu, din unele unităţi şcolare. I-am rugat pe cei de la Ministerul Educaţiei să completeze aceste norme în sensul că o femeie de serviciu să aibă o normă întregă, fie că se completează ea şi la alte şcoli”, a declarat Olguţa Vasilescu, la Realitatea TV.

Ministrul Muncii a explicat că a discutat cu Ministerul Finanţelor Publice şi a cerut să se găsească o soluţie pentru ca salariul net să nu fie schimbat faţă de anul trecut, urmând ca statul să completeze aceste contribuţii.

„Sunt 153.000 de slujbe care au ieşit în economia albă, practic, ei plăteau contribuţiile la două ore, dar lucrau opt şi noi ştim cum este cu munca la negru pentru că ITM-urile au făcut foarte multe verificări şi au găsit asemenea situaţii. În momentul în care au văzut că nu se mai permite să nu plătească contribuţiile la salariul minim pe economie, au luat măsura de a plăti în mod real şi ştatele către stat şi salariile pe care le plăteau angajaţilor respectivi”, a explicat deminitarul.

Vasilescu a subliniat că ordonanţa de urgenţă cu privire la salarii cuprinde şi excepţii de la plata contribuţiilor pentru angajaţii cu jumătate de normă.

„Sunt exceptaţi elevii şi studenţii care lucrează part-time ca să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim, persoanele cu handicap, care oricum, prin lege, nu pot să lucreze o normă intreagă, pensionarii, care pot lucra part-time fără să plătească aceste contribuţii, dar şi cei care au deja o slujbă, un contract de opt ore undeva şi mai lucrează încă două ore la part-time. Este o măsură pentru protecţia angajaţilor respectivi pentru ca şi ei trebuie să beneficieze de o asigurare medicală şi de pensie”, a mai spus ministrul Muncii, potrivit mediafax.ro.

Vezi și Mii de salariați vor fi în culmea fericirii: Cine va beneficia de decontarea asistenţei medicale şi la clinici private

Luptă strânsă pe Simona Halep: Ce firme uriașe se bat pentru campioană și ce sume oferă

O bancă importantă din România se REINVENTEAZĂ: DISPAR ghișeele! Ce se va întâmpla cu angajații

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare