sursa foto:  ziaruldeiasi.ro

Lovitură de teatru: Ce amenzi de nimic primesc băncile pe lângă profitul uriaș obținut prin practici incorecte

Scandalul dintre bănci și stat au scos la iveală practicile iresponsabile ale instituțiilor bancare. Mai multe bănci au fost amendate pentru nereguli și creditări iresponsabile. Printre acestea s-a aflat și Raiffeisen. Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) împotriva Raiffeisen Bank, privitor la creditele în franci elvețieni, a fost semnat vineri.

Celelebrei bănci i se solicită aducerea contractelor de credit la momentul anterior deciziei de a nu informa clienţii cu privire la costurile creditului şi să propună un nou grafic de rambursare. Aceasta a primit o amendă în valoare de 50 000 de lei pentur practici incorecte.

Senatorul Daniel Zamfir s-a sesizat imediat în ceea ce privește pedeapsa pe care banca a primit-o, considerând că o simplă amendă nu este de ajuns.

Potrivit adevărul.ro, instanţele naţionale şi internaţionale au decis că atâta vreme cât nu a fost explicat mecanismul francului elveţian, împrumutaţii sunt victimele unei creditări iresponsabile. Continuarea practicilor incorecte poate fi explicată şi prin amenzile infime: Raiffeisen a fost sancţionată cu 50.000 lei; în 2016, profitul net al băncii a fost de 100 milioane euro.

Vezi și Pas important în lupta împotriva muncii la negru: Proiectul de Hotărâre ce va schimba complet Codul Muncii

„Problematica francilor elveţieni ne bântuie încă din 2006-2007 când au fost date primele credite în această monedă. Nu doar ca prin popularizarea acestor împrumuturi extrem de nefericite a fost provocată o destabilizare economică a populaţiei care s-a împrumutat aproape de gradul maxim de îndatorare, însă prin practicile comerciale incorecte sau abuzive o pondere impresionantă de debitori nu şi-a mai putut plăti aceste credite”, a explicat pentru Adevărul avocatul Adrian Cuculis.
„De observat nu este doar modul de calcul al dobânzilor pe care împrumutaţii îl contestă în instanţă de ani de zile sub pretextul abuzului în contract, dar şi alte comisioane, deloc puţine sau neglijabile ce au făcut şi vor face încă o vreme, zile negre împrumutaţilor. Această practică nu a fost doar în România – din păcate la noi încă se rostogoleste către prezent -, ci în toate ţările târziu capitaliste”, consideră avocatul.

Întrebat ce părere are despre actuala legislaţie menită să protejeze consumatorii, Cuculis a spus că aceasta ar trebui îmbunătăţită. „ANPC avea, are şi va continua să aibă pârghiile necesare să ancheteze, însă legislaţia consumatorului este încă departe de a fi măcar normală. Sunt procese colective şi individuale de 10 ani de zile.  De aici ne dăm seama că, într-adevăr, nu lucrăm pe legea bunului simţ – cum ar spune americanii common law – ci pe legea unde dreptatea se face cu greu”, a încheiat avocatul.

Vezi și Eroare uriașă a PSD! Decizia care le poate puna capac

Ce înseamnă o amendă de 50.000 lei, la un profit net de 100 milioane euro?!   Problema continuării acestor practici incorecte de către bănci ar putea fi justificată şi prin amenzile infime, în raport cu veniturile băncilor, pe care instituţiile bancare sunt obligate să le plătească din când în când (spre exemplu amenda dată recent de ANPC Raiffeisen Bank, în valoare de 50.000 lei, raportat la un profit net de 100 milioane euro obţinut de bancă în 2016).

Legat de amenda recentă aplicată Raiffeisen de către ANPC, avocatul a spus că aceasta a dovedit cu propriile acte că a manevrat de la bun început modul de calcul al dobânzilor. „Sigur că banca Raiffeisen spre exemplu, care a fost protagonista unui show financiar-bancar, ne-a dovedit tuturor, cu propriile acte, că a manevrat de la bun început modul de calcul al dobânzilor”, a spus Cuculis, referindu-se la majorarea ilegală a dobânzilor descoperită de ANPC.
Vezi și Surpriză! Cine este femeia cea mai bine plătită din Parlament – mai tare ca orice bărbat

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare