sursa foto:  ziaristii.com

Ludovic Orban: ‘Toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei’

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, în debutul ședinței de Guvern, că toți angajații, chiar și cei din instituțiile publice, trebuie să preia din povara crizei provocată de coronavirus, de aceea a fost elaborat un proiect prin care angajații de la stat vor intra într-o formă de șomaj tehnic.

„Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul PFA, intreprinderilor familiale sau altor forme de activitate ale profesiilor liberale.
Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta am hotărât, împreună cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor, să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o formă de preluare a acestei greutăţi, printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care l-am gândit şi din raţiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că mecanismul este simplu: jumătate din angajaţii unei instituţii vor lucra, iar cealaltă va sta în somaj tehnic în aceeaşi perioadă. Acest lucru ajută şi la diminuarea răspândirii coronavirusului.

„Este un mecanism simplu. În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi, să spun, în jumate. Pe fiecare birou, serviciu, direcţie, astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile sau câte sunt, 10 zile, deci practic 10 zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic.
În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare în care se manifestă virusul la persoanele infectate şi în felul acesta putem să diminuăm răspândirea virusului. Pe de altă parte, această procedură urmând să asigure funcţionalitatea instituţiilor. Ministrul Muncii a elaborat proiectul”, a mai declarat Orban, conform news.ro

Vezi și:

Sindicatele din Poliție reacționează la filmarea care a scandalizat România: Realitatea din spatele imaginilor

Bătaie mare la raft! Odată cu epidemia de coronavirus, aceste cunoscute produse au dispărut din magazine

EXCLUSIV În plină epidemie de coronavirus, Dan Barna grăbește fuziunea cu PLUS! Ar fi un scandal intern în USR

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare