Marcel Vela, executat pe model Radu Gavriș! (Opinie)

În ziua în care autoritățile încercau să găsească soluții pentru a nu băga Capitala în carantină, Marcel Vela era prezent la o terasă unde nu se respectau măsurile anti-Covid – așa a sunat știrea care a făcut înconjurul publicațiilor din România, marți seara.

Ați identificat intriga, da? Era ziua în care mai-marii țării se chinuiau din greu să găsească zero soluții, pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2 în Capitală, iar Vela era la crâșmă – la o crâșmă care funcționează legal, de altfel.

Simțind mirosul de sânge, prefectul USR-PLUS al Capitalei – știți voi, ăla care l-a înlocuit pe Berbeceanu, pentru că USR-PLUS vrea meritocrație și nu face numiri pe bază de carnet de partid – s-a arătat revoltat de imagini.

Imaginile mi se par revoltătoare, în primul rând pentru că cei care organizează genul acesta de activităţi nu au minimă empatie să înţeleagă că sunt mulţi cetăţeni care pot suferi din cauza lor. Regulile respective nu sunt îndreptate împotriva comercianţilor, ele sunt, de fapt, nişte măsuri menite să asigure protejarea sănătăţii şi vieţii oamenilor şi cred că toţi suntem datori să respectăm regulile astea tocmai pentru că ne pasă de ceilalţi. În momentul în care vezi astfel de scene şi ştii că sunt foarte mulţi bucureşteni care le respectă şi poate nu le e uşor să o facă, atunci evident că mi se pare revoltător”, a declarat Alin Stoica, marţi seară.

Alin Stoica e prefectul Capitalei. Același prefect al Bucureștiului care pe zi se contrazicea cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În timp ce Cîmpeanu declara că școlile vor fi închise în momentul în care Capitala va intra în carantină, după ce a modificat ordinul de ministru, Stoica afirma că orele trec în on-line.

Domnu’ prefect, dar comunicarea asta, defectuoasă, nu vă revoltă???

Dar să ne întoarcem la cazul „Vela”. Marcel Vela susține că a respectat măsurile anti-Covid și că acoperișul era rabatat.

Această terasă nu are acoperiș. O să vă dau o imagine cu acoperișul care este deschis. La masă am stat sub 6 persoane. Dacă derulați imaginea, o să vedeți că în dreapta este o masă unde nu stă nimeni, pentru că erau marcate”, a spus Marcel Vela, la Digi 24.

Apropo, știrea nu spune că Marcel Vela încălca legea, ci că era prezent la o terasă care nu respecta măsurile anti-Covid. Amuzant, nu?

Ce nu înțeleg eu: dacă terasa funcționează legal, are autorizație, ce ar trebui să facă clientul? Iar aici nu mă refer strict la Marcel Vela, ci la oricare alt client. Ar trebui să sune la Poliție, să spună că a identificat o terasă care funcționează ilegal? Ne întoarcem la perioada dinainte de ’89, încurajăm turnătoria? Oare nu avem instituții abilitate să facă astfel de controale? Să stabilească ele dacă o terasă încalcă legea sau nu și nu noi, cetățenii.

În luna ianuarie a acestui an, un alt caz asemănător apărea în spațiul public. Adjunctul Poliției Capitalei, celebrul comisar-șef Radu Gavriș, era surprins la o altă terasă din Capitală. După aceeași rețetă, erau prezentate imagini cu Gavriș. Ulterior, s-a vehiculat ideea că Radu Gavriș ar fi fost victima unui filaj ilegal. Imediat, actualul ministru de Interne, Lucian Bode, a speculat momentul și și-a luat sub coordonare directă mai multe structuri din cadrul MAI, printre care și Direcția Generală de Protecție Internă – fosta unitate „Doi și-un sfert”.

Așadar, dacă în cazul lui Gavriș am vorbit de un filaj, putem vorbi de un filaj și în cazul lui Vela, nu? Marea întrebare care se pune în cazul lui Vela este: Cine a ordonat filajul?

Eugen DINU – Comentariul este asumat de autor

Vezi și

EXCLUSIV Efectul anchetei Bugetul.ro! Vânzătorul de sucuri, propulsat pe filieră PNL, a fost demis de la Apele Române

Lovitură pentru părinți, începând cu luna aprilie! Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR le suspendă ajutorul

Chirie sau proprietar? Analiștii economici vin cu sfaturi de ultim moment: ‘Trendul se va menține cel puțin cinci ani de aici încolo’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare