sursa foto:  g4media.ro

Marcel Vela, măsură aprig contestată! ‘Va fi o întreagă nebunie, pentru că au competențe diferite’

Ministrul de Interne, Marcel Vela, are în plan să rezolve marea problemă din Poliție.

Șeful de la Interne vrea să umple deficitul de 20.000 de polițiști la nivel național.

Cum? Din motive financiare, dat fiind că nu există finanțare pentru noi angajări, Marcel Vela vrea să disloce jandarmii din dispozitive și să-i trimită în mediul rural, pentru a-i ajuta pe polițiști.

Printre măsurile de reorganizare și eficientizare din Ministerul Afacerilor Interne, propuse de Marcel Vela, s-a numărat și rezolvarea deficitului de personal prin transferul jandarmilor la secțiile de Poliție Rurală, informează Național.

Măsura este contestată, însă, de sindicaliști, care sunt de părere că nu rezolvă nimic și că va încurca mai mult lucrurile.

„Vela a spus că o să facă un sistem mixt, ca să meargă și jandarmii în mediul rural. Va fi o întreagă nebunie, pentru că au competențe diferite. Soluția corectă ar fi să-i facă pe jandarmi polițiști, să aibă statut de polițiști, cu aceeași fișă a postului, cu aceleași drepturi, cu aceleași obligații. Altfel, vor fi disfuncții în aplicare și rămâne greul tot pe polițist, cu cazuistica, cu dosarul penal, cu înregistrare, cu cercetare. Nu este vorba doar de patrulare, care reprezintă doar elementul de prevenție, de stăpânire a situației operative, dar ai acolo infracțiune, contravenție, pe care trebuie să le soluționezi, și atunci rămâne tot unul singur care trebuie să rezolve toate problemele. Eu am tot cerut conducerilor MAI să transforme 10.000 de jandarmi în polițiști, care să vină și cu logistica de acolo la departamentele de ordine publică din mediul urban și din mediul rural. Jandarmii vor să devină polițiști, am sute de cereri în acest sens, dar nu vor șefii lor, pentru că asta înseamnă că se desființează funcții de conducere la Jandarmerie. Le-am spus că, în prima fază, să-i luăm pe jandarmii care doresc să vină, dar nu sunt de acord cu asta”, a declarat, conform sursei citate, Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

„Jandarmii au misiuni de pază și de stabilire a ordinii publice, în timp ce polițiștii au de menținere a ordinii publice. Echipa mixtă, formată dintr-un polițist și un jandarm, nu prea este în regulă din punct de vedere juridic și ca efecte, dar fac acest compromis ca să completeze efectivele. Polițiștii însă sunt deranjați de faptul că ei fac toată munca în astfel de echipe. Aici se profită și de imaginea bună pe care o au jandarmii, în comparație cu cea a polițiștilor, pentru că jandarmii sunt antrenați militar, iar ei, când intervin, sunt mai fermi, mai hotărâți și, de multe ori, sunt folosiți la scandaluri sau la executări. Ei sunt instruiți pentru intervenție și au și echipamente moderne. Ne convine sau nu, jandarmii au mai multă autoritate decât polițiștii. În acest moment, posturile de poliție rurală au foarte puțini agenți, iar la intervenție ajung foarte greu. Trebuie completat numărul acestora, pentru ca altfel nu au cum să fie funcționale. Au zone foarte mari pe care trebuie să le acopere și atunci nimeni nu este în siguranță în mediul rural. Mai mult, pentru că sunt puțini nu au cum să lucreze la tură și atunci, după ora 16, nu mai găsești niciun polițist rural. Ar trebui să se revină la Jandarmeria Rurală, cum a fost înainte de război, au fot propuneri în acest sens în ultimii ani, dar nu s-au materializat”, a spus și Vasile Lincu, președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex.

Vezi și

SURSE Începe marea curățenie, după ce apropiata lui Liviu Dragnea a pierdut șefia

Ies la iveală detalii incendiare! Șeful Serviciului de Pază și Protecție, cunoscutul general Lucian Pahonțu, ar reveni pe scena politică

Vești mari! Mai multe zile libere pentru anumiți români

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare