politia jandarmeria

sursa foto:  sindicatuleuropol.ro

Nici acum solicitarea polițiștilor nu a fost ascultată! Măsura care privește atât persoanele vaccinate, cât și pe cele nevaccinate și care ar putea duce la scăderea numărului de cazuri de coronavirus

Începând de astăzi, au intrat în vigoare noi restricții privitoare combatarea pandemieri de COVID-19. Nici în acest set nou de măsuri, autoritățile nu au inclus solicitarea făcută de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI.

Concret, polițiștii au solicitat testarea la frontieră, atât a persoanelor vaccinate, cât și a celor nevaccinate, după cum a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, președintele SNPPC, Marius Ionescu.

Vezi și SURSE Discuții ‘aruncate la cafea’, între PSD și PNL, intrate în posesia Bugetul.ro: ‘Vor acord de guvernare pe 7 ani: 3 ani premier de la noi, 4 de la ei’

Marius Ionescu a spus, pentru Bugetul.ro, că la frontieră, în perioada concediilor, trebuiau testate pentru Covid-19 atât persoanele nevaccinate, cât și cele vaccinate. Pentru că, a afirmat Ionescu, și persoanele vaccinate pot transmite boala.

„Noi nu avem o problemă cu purtarea măștii de protecție în spațiul public, în zonele aglomerate, subliniez lucrul ăsta. Pentru că i-am și transmis ministrului de Interne și văd că domnia sa a modificat acel ordin, pentru că este aberant să porți masca de protecție dacă desfășori activități individuale, adică dacă tu mergi pe stradă și ești singur. Și iar, am mai spus-o, măsurile astea, care sunt la ora actuală, sunt depășite, pentru că nu s-a început cu un lucru elementar: cu testarea la frontieră.

Vezi și EXCLUSIV Polițiștii fac apel la Ministerul de Interne, Crima Organizată și ‘Doi și-un sfert’: ‘Nu vom mai muri de Covid, vom muri de foame’

Marius Ionescu: „La frontieră, toată lumea trebuia testată”

Actualul Guvern a luat o măsură care, dacă vreți, cauzează ceea ce se întâmplă la ora actuală. Respectiv, a tăiat voucherele de vacanță, decontul serviciilor turistice, pentru sute de mii de români. Sunt sute de mii de români – și îmi asum ceea ce spun – care au mers în septembrie în străinătate, pentru că au fost prețurile care au fost pe litoralul românesc, unde toată vara ați văzut că n-au fost probleme. Și toată lumea care nu și-a permis sau care a dorit condiții mai bune a mers, în septembrie, în Grecia, în Turcia, în Spania, în țări care erau pe galben sau pe roșu. Eh, aceste persoane, că erau vaccinate sau că mai știu eu ce hârtii prezentau pe la frontieră, au fost lăsate libere să vină să transmită Covid-ul.

Pentru că este demonstrat și este un adevăr, poți să fii vaccinat și să transmiți Covid-ul. Dacă atunci se făcea așa cum am propus noi și nu o dată, și nu acuma, ci de un an jumate, de când este Covid-ul: Domnilor guvernanți, testați toată populația care intră în România, test PCR, stă acasă 24 de ore. Circulă în momentul în care primește de la DSP OK-ul că nu-i pune în pericol pe ceilalți oameni. Dacă se întâmpla lucrul ăsta, nu se ajungea aici. De la asta trebuia plecat: de la testarea PCR la frontieră. Este dreptul oricui… și al meu, Marius Ionescu, să merg în străinătate să-mi fac concediul sau să mă plimb. Indiferent că sunt vaccinat sau nu sunt vaccinat, în momentul în care vin la frontieră, pentru că trebuie să am grijă de ceilalți cetățeni români care au dreptul să trăiască liber și să nu se ajungă la nebunia de acuma, trebuia să fiu testat, să stau acasă, ca un om responsabil, până când primeam OK-ul că eu pot să circul liber pe stradă și nu ajungeam la această nebunie, la numărul ăsta de morți. Ceea ce se întâmplă la ora actuală se întâmplă și pentru faptul că nu s-a făcut așa ceva.

La frontieră, toată lumea trebuia testată. Indiferent că ai trecut prin boală, că n-ai trecut prin ea, că ești vaccinat, că nu ești vaccinat, toată lumea trebuia testată la frontieră”,a afirmat, pentru Bugetul.ro, șeful SNPPC.

Vezi și Restricțiile care au intrat în vigoare astăzi: Unde au voie persoanele nevaccinate și ce le este interzis

Noile restricții care au intrat în vigoare AZI

Începând de astăzi, intră în vigoare noile restricții adoptate de mai-marii țării și care îi privesc, în mare parte, pe românii care nu s-au vaccinat.

Pentru persoanele vaccinate, de astăzi, a fost introdusă carantina de noapte.

Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, prin care se interzice, începând de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, organizarea de evenimente private, devine obligatorie masca de protecţie, iar pentru multe activităţi va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală.

Toate măsurile se aplică indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de la ora 22,00 şi până la 5,00, pe întreg teritoriul ţării, va fi interzisă circulaţia, excepţie făcând persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde.

Excepţii de la prevederea referitoare la circulaţie: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Astfel, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise.

Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală.

În magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest, se intră cu certificat verde, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală”, a explicat Arafat într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Însă, în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale de tip mall se va putea intra doar cu certificatul verde.

„Tot ce este în mall, numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare”, a arătat Arafat, menţionând că există şi varianta comenzilor la domiciliu.

Conform hotărârii adoptate de Guvern, „accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 este permis în lăcaşurile de cult, unde se desfăşoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, şi în unităţile de alimentaţie publică în care se comercializează produse alimentare şi băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, cu purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de protecţie sanitară”.

Masca devine obligatorie „peste tot”, fiind anulate toate excepţiile.

Competiţiile sportive se vor desfăşura fără public, concertele şi spectacolele în aer liber vor fi interzise, iar cinematografele şi teatrele vor funcţiona la capacitate de 30%, însă cu certificat verde sau dovada trecerii prin boală.

Programul restaurantelor va fi limitat la ora 21,00 şi vor putea intra doar persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-21,00; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-21,00”, mai prevede hotărârea.

Barurile, cluburile şi discotecile vor fi închise. La piscine şi săli de jocuri de noroc este permis accesul în limita a 30% din spaţiu pentru cei vaccinaţi cu schemă completă şi trecuţi prin boală, în intervalul orar 5,00-21,00. Aceleaşi condiţii sunt şi la locurile de joacă pentru copii.

Cultele religioase pot organiza slujbele şi rugăciuni colective în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, precum şi procesiuni.

Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puţin 50% din angajaţi, acolo unde specificul activităţii permite. Există şi varianta organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe/schimburi/ture care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie sanitară.

Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor intra în vacanţă în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie. Activităţile de tip after-school se suspendă pe o perioadă de 14 zile.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare