sursa foto:  ebihoreanul.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Nu se pot face lucrurile care nu s-au făcut un an de zile într-o săptămână’

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat într-un „termen foarte scurt”, toți operatorii din sistemul sanitar care sunt conectați la sistemul integrat informatic – medici de familie, farmacii – vor putea să introducă rezultatele testelor rapide antigen în baza de date naţională astfel încât să poată fi eliberat certificatul digital COVID.

 

În momentul de faţă, s-a solicitat inventarul tuturor operatorilor care sunt conectaţi la sistemul integrat informatic şi în termen foarte scurt toţi vor primi certificate digitale. (…) Noi lucrăm în paralel la creşterea capacităţii de testare prin faptul că avem foarte mulţi medici de familie. Medicii de familie sunt operatori în acest sistem şi pot să facă astfel de teste. Deci, sunt farmaciile, sunt mii de farmacii în România, vrem să aducem şi la nivelul centrelor de vaccinare această posibilitate. (…) Nu se pot face lucrurile care nu s-au făcut un an de zile într-o săptămână„, a afirmat Rafila.

 

El a explicat că, după efectuarea testului, rezultatul va putea fi procesat în timp real.

 

Termenul este timp real, după ce se termină testul şi după ce are timp să îl bage în sistemul informatic. Dacă eu am un loc de testare unde este o singură persoană şi testul durează un sfert de oră, durează un sfert de oră. Dacă am un loc de testare, unde e o coadă mai mare, o să dureze mai mult„, a spus ministrul.

 

Alexandru Rafila a amintit că, prin introducerea noilor măsuri de gestionare a pandemiei de COVID-19, persoanele nevaccinate pot avea acces în mall-uri şi în baza unui test antigen, dar acesta trebuie efectuat la un centru racordat la sistemul informatic naţional care îl poate introduce în baza de date naţională dedicată pentru a se putea face apoi dovada rezultatului negativ.

 

Acest test pe bază de antigen trebuie realizat, deci şi centrele comerciale pot deschide centre de testare, nu este niciun fel de problemă, dar aceste centre de testare trebuie racordate la sistemul informatic naţional. Te testezi, îţi obţii pe telefon certificatul verde şi intri în magazin. Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date naţională.

Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test, nu. Discutăm de un certificat digital COVID, care are toate cele trei elemente, până acum erau doar două, era vorba de vaccinare şi trecere prin boală.

În momentul când codul acela QR este scanat, se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore. Nu e vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR care poate să fie citit la terminalele care există în toate instituţiile sau la toţi agenţii economici despre care discutăm„, a indicat el.

 

Ministrul Sănătăţii a subliniat că este un lucru important să se ofere posibilitatea populaţiei să meargă să îşi procure lucrurile de care are nevoie şi în magazinele obişnuite.

 

Nu poţi să spui că doar mâncarea şi medicamentele sunt de strictă necesitate, există multe alte nevoi, important este ca magazinele în funcţie de suprafaţă se afişeze foarte clar la intrare numărul de persoane care pot pătrunde magazin, după care urmează o aşteptare în spaţiul exterior încât să nu existe riscul de infectare în interiorul magazinului şi neapărat utilizarea cu corectitudine a măştii. Este esenţială, mai ales cu noua tulpină, masca devine probabil un element şi mai important decât până în momentul de faţă„, a afirmat el, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Florin Cîțu îl așteaptă pe Alexandru Rafila cu noul proiect privind certificatul verde: ‘Sper să vină cât mai repede cu această propunere și să nu fie doar o strategie de a întârzia lucrurile’

Alexandru Rafila: ‘Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, din parteneriatul angajatorilor și operatorilor economici de diferite feluri cu autoritățile’

Gata cu recompensele pentru vaccinați! Alexandru Rafila: ‘Trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare