sua rusia

sursa foto:  www.publika.md

Moscova amenință SUA cu „măsuri adecvate”! Europa în alertă!

Barack Obama continuă să supere Rusia, motiv pentru care Kremlinul este gata să răspundă cu măsuri de retorsiune „adecvate”.Joi Obama a anunțat sancțiuni pentru Rusia, inclusiv expulzarea a 35 de agenţi ruşi, după acuzaţiile de amestec al Moscovei în prezidenţialele americane. Administraţia SUA acuză Rusia că ar fi orchestrat atacurile informatice, care au dus la furtul şi publicarea a mii de e-mailuri ale unor responsabili democraţi, subminând mesajul candidatei democrate Hillary Clinton – notează vineri AFP.

Kremlinul a respins joi „categoric” aceste „acuzaţii nefondate”, afirmând că Washingtonul doreşte să „distrugă” relaţiile cu Rusia, şi a promis măsuri de retorsiune „adecvate”.

Vezi și Planul B al lui Sebastian Ghiță. Cine l-a dus la marginea prăpastiei

Oficiali americani au declarat vineri că au primit informaţii potrivit cărora autorităţile „ruse au ordonat închiderea Şcolii anglo-americane din Moscova, frecventată de mulţi copii ai diplomaţilor, dar fără a putea confirma aceste date.

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, republicanul Donald Trump, care a spus în repetate rânduri că nu crede acuzaţiile de amestec al Rusiei în campania prezidenţială americană, s-a abţinut să critice sancţiunile decise de către Barack Obama.

Măsurile anunţate de Barack Obama prevăd inclusiv expulzarea a 35 de agenţi ai serviciilor secrete ruse şi închiderea a două centre utilizate de aceste servicii la New York şi în statul Maryland, în apropiere de Washington. Conform Reuters, autorităţile americane le-au dat un termen de 72 de ore pentru a părăsi teritoriul SUA.

Serviciile de informaţii ruse, GRU (serviciul de informaţii al armatei) şi FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB), fac de asemenea obiectul unor sancţiuni economice, la fel ca patru lideri ai GRU – directorul său, Igor Korobov, şi trei adjuncţi ai acestuia -Vladimir Alekseev, Igor Kostiukov şi Serghei Ghizunov.

Sancţiunile vizează şi trei companii ruse, între care Esage Lab, care – potrivit lui Obama – au asigurat sprijinul material pentru operaţiunile cibernetice ale GRU.

Sancţiunile nu se vor opri aici, a precizat preşedintele american în exerciţiu, avertizând că SUA vor lua şi alte măsuri „la momentul pe care îl vor alege”, inclusiv operaţiuni secrete despre care publicul larg nu va fi informat.

Vezi și Dezvăluiri revoltătoare ale unui medic român care dă de pământ cu tot sistemul medical

Măsurile anunţate vizează de asemenea „nivelul inacceptabil de hărţuire” suferit anul trecut de către diplomaţii americani, aflaţi în post la Moscova, din partea poliţiei sau a serviciilor de securitate ruseşti.

„Suntem dispuşi, atunci când este necesar, de a lucra cu Rusia” cu privire la cele mai importante chestiuni de securitate, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.”Dar este responsabilitatea preşedintelui de a proteja securitatea naţională şi în acest context el a luat aceste decizii,” a adăugat el.

În acest context, Barack Obama a lansat un apel la unitate internaţională pentru a determina Moscova să revină pe calea corectă şi a o împiedica să desfăşoare acţiuni de destabilizare în ţări străine.

Sancţiunile impuse de Obama la mai puţin de o lună înainte de a părăsi Casa Alba sunt o piatră aruncată în curtea lui Trump, care nu crede în amestecul Moscovei şi vrea o încălzire a relaţiilor americano-ruse, notează AFP.

Dar Obama ştie că mulţi lideri republicani nu împărtăşesc opiniile succesorului său la Casa Albă şi sunt favorabili sancţiunilor împotriva Moscovei.

Paul Ryan, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, a salutat măsurile anunţate, estimând că „ele nu au făcut decât să întârzie prea mult”.

John McCain şi Lindsey Graham, doi senatori republicani importanţi, au estimat că Moscova a ieşit cu bine din această situaţie şi au promis „să ducă ofensiva în Congres pentru a impune sancţiuni mai puternice”.

Obama a ordonat ca un raport complet privind pirateria informatică efectuată în timpul campaniei prezidenţiale din SUA să-i fie prezentat înainte de a-şi încheia mandatul la Casa Albă.

Mulţi observatori estimează că obiectivul amestecului Rusiei a fost în primul rând subminarea încrederii în legitimitatea alegerilor din SUA pentru a slăbi viitoarea administraţie americană.

Un raport al CIA, scurs în presă, merge mai departe, susţinând că Moscova a efectuat aceste operaţiuni pentru a favoriza victoria miliardarului, care a lăudat adesea calităţile de lider ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

Aceste acuzaţii au alertat Europa, în condiţiile în care Franţa şi Germania organizează alegeri în 2017, potrivit Agerpres.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare