sursa foto:  cursdeguvernare.ro

Norii negri se adună asupra UE! Comisarul european pentru Economie: ‘Prețurile la energie au atins noi recorduri, inflația a continuat să crească și încrederea în economie se deteriorează. Iar războiul declanșat de Rusia continuă’

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a atras atenția că iarna care vine ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimele generaţii.

 

„Mai multe semnale de alarmă afişează culoarea roşie. Preţurile la energie au atins noi recorduri, inflaţia a continuat să crească şi încrederea în economie se deteriorează. Iar războiul declanşat de Rusia continuă„, a spus Paolo Gentiloni la o conferinţă organizată de centrul de reflexie Bruegel la Bruxelles, informează AFP.

Preţul gazelor naturale era la finele lunii august de 15 ori mai mare decât era înaintea pandemiei de Covid-19 şi aproape s-a dublat comparativ cu nivelul la care era în luna iulie, când Comisia Europeană a dat publicităţii cele mai recente previziuni economice, a subliniat Gentiloni.

Executivul european a informat în data de 14 iulie că mizează, pentru zona euro, pe o creştere a Produsului Intern Brut de 2,6% în 2022 şi un avans de 1,4% în 2023. Aceste cifre au fost revizuite deja în jos comparativ cu prognozele anterioare ale Comisiei, care mizau pe o creştere de 2,7% în 2022, respectiv 2,3% în 2023.

Perspectivele economice depind în mod esenţial de evoluţia pieţelor de energie, ele se vor degrada semnificativ comparativ cu scenariul nostru de bază în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti„, a avertizat comisarul pentru Economie.

 

În paralel, condiţiile de finanţare se înăspresc atât în Europa cât şi la nivel mondial. Moneda euro a coborât sub nivelul de paritate cu dolarul pentru prima dată în ultimii 20 de ani, iar evoluţiile din SUA şi China demonstrează că cererea externă va rămână una scăzută, a adăugat comisarul european.

 

Cu toate acestea, nu este totul atât de sumbru„, a anunţat Paolo Gentiloni făcând referire la faptul că în prima jumătate a anului economia europeană a înregistrate rezultate peste aşteptări.

În acest sens, Eurostat a revizuit miercuri, în sus, cifrele privind avansul înregistrat de economia zonei euro în primul şi al doilea trimestru, până la 0,7%, respectiv 0,8%.

Piaţa muncii este una performantă. Gradul de ocupare în UE a continuat să crească în al doilea trimestru (cu un avans de 0,4%). Rata şomajului a continuat să scadă şi în luna iulie a atins un minim istoric de 6%”, a menţionat Paolo Gentiloni. „Perturbările de pe lanţurile de aprovizionare se atenuează, gradul de congestionare a porturilor din SUA şi China s-a diminuat în mod considerabil. Aceste evoluţii vor contribui la reducerea presiunilor inflaţioniste, astfel încât este posibil ca inflaţia să fi atins deja vârful„, a adăugat oficialul european, potrivit agerpres.ro.

În luna august rata inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 9,1%

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare