sursa foto:  agrointel.ro

Obligativitate pentru toți proprietarii de teren: Dacă vrei să tai acest pom din propria gospodărie, trebuie să-ți iei autorizație! Altfel, primești amendă

O greșeală banală îți poate aduce o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. Mai exact, dacă vrei să tai acest pom din propria gospodărie, trebuie să ceri autorizație.

Indiferent dacă vrea să taie un singur nuc sau mai mulți, proprietarul unui teren trebuie să obțină o autorizație în acest sens. În caz contrar, el riscă să fie amendat.

Motivul? Nucul este o specie de pom protejată prin lege, informează Știripesurse.ro.

„Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile”, relatează avocatnet.ro

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene.

Pentru a obține acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren.

Nici așa însă, tăierea nu este pe deplin garantată, dacă nu se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea Pomiculturii, după cum urmează:

-pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;

-pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;

-pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei

Conform actului normativ în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.

În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Toate informaţiile de contact ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, precum şi cele ale direcţiei municipale Bucureşti sunt disponibile aici, pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Cetățenii sunt avertizați că aceeași regulă a autorizării tăierii este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare