Pacienții cu imunodepresie beneficiază de o protecție rapidă și îndelungată în fața COVID-19 ca urmare a tratamentului cu anticorpi monoclonali

Noile tulpini COVID-19 amenință tot mai mult populația de noi infectări, dar mai ales persoanele cu imunitate deficitară. Într-un context în care România se află printre cele mai afectate țări, pacienții care au răspuns imunitar precar sunt în pericol de infectare și au nevoie rapidă de administrarea anticorpilor monoclonali ca protecție sigură și îndelungată, care să reducă șansele de a dezvolta Covid-19 sever sau chiar deces din comorbidități asociate.

Conf. univ. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, a explicat într-un interviu recent utilitatea administrării tratamentului cu anticorpi monoclonali la pacienții cu imunodepresie ca urmare a bolilor hematologice. Această categorie de pacienți a prezentat un răspuns imunitar diminuat în urma vaccinării anti-COVID-19, insuficient pentru a-i proteja în fața virusului.

„Din punct de vedere hematologic, sunt o serie de pacienți care au limfoproliferări cronice. Acestea sunt și cele mai frecvente afecțiuni oncohematologice. Iar acestea afectează celulele care răspund de imunitatea organismului. Ca urmare a bolii, acești pacienți au un grad de imunosupresie. Pe lângă pacienții cu leucemie limfocitară cronică și mielom multiplu, limfoamele maligne, există și categoria de pacienți care primesc tratament. Formele indolente de boală nu sunt tratate imediat. Dar pacienții care primesc tratament pentru aceste boli, cu atât mai mult vor prezenta o accentuare a imunosupresiei.” a declarat conf. dr. Horia Bumbea.

Pe lângă acești pacienți se adaugă și cei cu boli oncohematologice și cei care au trecut printr-un transplant. 

Pentru pacienții vulnerabili, pe lângă vaccinarea anti-COVID-19, soluția poate fi administrarea anticorpilor monoclonali care le oferă o protecție îndelungată.

“Pacienții care primesc anumite tratament imunosupresive au un risc mult mai mare de a avea un răspuns imun diminuat și în consecință, să se imunizeze mult mai slab după boală și vaccinare. Acești anticorpi monoclonali au capacitatea de a induce un titru suficient de mare de anticorpi protectivi pe o perioadă lungă de timp, e vorba de cel puțin 6 luni, din datele pe care le avem.” a explicat conf. dr. Horia Bumbea.

Primul tratament cu anticorpi este deja în proces de evaluare

Compania AstraZeneca a creat primul tratament cu anticorpi monoclonali, care poate să ofere o protecție suplimentară de până la un an pacienților vulnerabili în fața Covid-19. Testele au concluzionat că noul medicament poate avea efect profilactic – prin reducerea cu 77% a riscului de a dezvolta Covid-19 simptomatic  – și  de tratament – reducând cu 67% riscul de a dezvolta Covid-19 sever sau chiar deces din comorbidități asociate.

Până în prezent, toate studiile în care a fost aplicat tratamentul cu anticorpi monoclonali au condus către rezultate favorabile, devenind un instrument de sprijin într-un context pandemic în care ne puteam baza doar pe vaccin.

Ce urmează

Agentia Europeana a Medicamentului  (EMA), în colaborare cu experți internaționali din cadrul COVID-ETF (Covid-19 EMA Pandemic Task Force) se află în cursul evaluării acestei prime combinatii de anticorpi monoclonali utilizati ca profilaxie la pacientii vulnerabili.

Dacă tratamentul cu anticorpi creat de AstraZeneca va fi aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului, acest medicament poate juca un rol important în combaterea pandemiei.

Cu continuarea cazurilor de infecții grave cu COVID-19 pe tot globul, există o nevoie semnificativă de noi terapii precum AZD7442 care pot fi utilizate pentru a proteja populațiile vulnerabile și pot ajuta, de asemenea, la prevenirea progresiei către boli severe. Aceste rezultate pozitive arată că o doză intramusculară de AZD7442 ar putea juca un rol important în combaterea acestei pandemii devastatoare,” a declarat Hugh Montgomery, profesor de medicină intensivă la University College din Londra și investigator principal TACKLE.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare