sursa foto:  Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Poate fi iarna asul din mâneca lui Vladimir Putin, pentru a tranșa invazia în Ucraina? Răspunsul generalului (r) Virgil Bălăceanu EXCLUSIV

Vineri, 9 septembrie 2022, generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a acordat un interviu site-ului Bugetul.ro.

Printre altele, l-am întrebat pe generalul Virgil Bălăceanu dacă iarna poate fi asul din mâneca lui Vladimir Putin, ținând cont că acest anotimp i-a ajutat pe ruși, în trecut, să câștige marile bătălii în care au fost angrenați.

Vezi și EXCLUSIV Interviu cu generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant la Comandamentul NATO! ‘Scenariile invadării unei țări NATO de către Rusia sunt, la ora actuală, fantasmagorice’

Eugen Dinu: Ar putea fi iarna asul din mânecă al lui Vladimir Putin? Din trecut, știm că iarna i-a ajutat pe ruși să câștige marile bătălii.

Generalul Virgil Bălăceanu: Păi, nu este un as în mânecă la niciunul dintre cei aflați în conflict. Iarna creează dificultăți, din punct de vedere al acțiunilor militare și ambele tabere sunt și în ofensivă, și în apărare. Ofensiva este mai dificilă pe timpul iernii. Vezi înfrângerea Wehrmachtului de către armata roșie în campania din est sau a lui Napoleon.

Dacă ne menținem pe nota aceasta, o parte din forțe sunt în apărare, altele sunt în ofensivă, de ambele părți. Probleme mai deosebite vor avea, în momentul iernii, continuarea acțiunilor ofenive, fie că vorbim de ofensivă în punga Donbassului, fie că vorbim de contraofensivă în sudul Ucrainei.

Iarna se constată și o scădere a intensității acțiunilor, mai ales a celor din ofensivă, pentru că apărarea rămâne pe locul în care se găsește anotimpul, că doar n-o să renunț la apărarea pe poziții sau pe aliniamente, sau pe obiective principale, că a venit iarna. Sunt și măsurile logistice care trebuie luate, ținând seama și de echiparea efectivelor, de hrănirea acestora, de crearea condițiilor de trai ș.a.m.d.

Numai să plecăm de la ideea că iernile nu mai sunt ca altădată. Deci, nu ne așteptăm să avem o iarnă foarte grea, geroasă, cu îngheț și dezgheț. Și atunci, schimbările acestea climatice favorizează ambele părți.

De ce spun favorizează ambele părți? Favorizează și partea în ofensivă, punga Donbassului, favorizează și partea în contraofensivă, în mod deosebit regiunea Herson și Zaporojie.

Vezi și EXCLUSIV Generalul Virgil Bălăceanu, despre o invazie a lui Vladimir Putin în Republica Moldova: ‘Nu are cu ce’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare