sursa foto:  bursa.ro

Poliția Română, reacție pentru Bugetul.ro, după demersul făcut de Avocatului Poporului: Polițiștii în civil pot aplica sancțiuni contravenționale

Avocatul Poporului, Renate Weber, i-a cerut explicații ministrului de Interne, Marcel Vela, cu privire la controalele desfășurate de polițiștii în civil în piețe.

Weber i-a solicitat ministrului de Interne să-i facă cunoscut actul normativ care stă la baza deciziei de trimite polițiști în civil să controleze și să amendeze oamenii care nu respectă măsurilre de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus.

În acest context, Bugetul.ro a contactat Inspectoratul General al Poliției Române și i-a întrebat pe reprezentanții instituției dacă polițiștii în civil pot aplica amenzi sau doar monitorizează respectiva situație și își cheamă apoi colegi în uniformă pentru a aplica sancțiuni contravenționale.

De la nivelul IGPR ni s-a transmis că polițiștii în civil pot da amenzi. Mai mult, aceștia au aplicat amenzi pe toată durata pandemiei. Drept exemplu ni s-a dat Serviciul Economic din cadrul IGPR, care, atunci când a efectuat controale și a aplicat sancțiuni contravenționale, nu a fost în uniformă.

Reacția IGPR

Polițiștii în civil pot aplica sancțiuni contravenționale. Gândiți-vă că am avut, pe toată perioada pandemiei, polițiști care au mers la comun cu alte structuri.

Să zicem, polițiștii de la Economic au mers la unități comerciale și au aplicat sancțiuni, iar ei nu merg în uniformă acolo”, au transmis reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, pentru Bugetul.ro.

Demersul făcut de Renate Weber

„Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (…) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis Avocatul Poporului.

Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului stipulează că portul uniformei constituie regulă.

Potrivit Avocatul Poporului, Ordinul nr. 82/2018 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor prevede că aceştia poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren.

Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei, spune Avocatul Poporului.

„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, precizează Renate Weber, care spune că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute la RTV.

Vezi și

Mesaj devastator al unui avocat, după închiderea restaurantelor: Vă gândiți câte familii ați distrus cu deciziile voastre?

Anunț îngrijorător! Toți românii vor avea de suferit

Document. Am intrat în posesia Hotărârii Comitetului pentru Situații de Urgență! Măsurile se aplică în Capitală, începând de azi

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare