Portretul Generației Facebook în (in)Decizii

Când îți place ceea ce faci, se spune că de fapt nu muncești. Dar câți dintre cei care fac parte din Generația 30 se bucură de acest privilegiu? Cristina Zarioiu este o tânără scriitoare de profesie „corporatistă”, care a hotărât să îmbine utilul cu plăcutul. Adică să muncească într-o multinațională pentru a se putea întreține și să predea lecții de viață celor care vor s-o asculte.

In(decizii) este prima ei carte, în paginile căreia fiecare dintre noi va regăsi cel puțin o bucățică din sine. Drame interioare, întrebări fără răspunsuri, decizii și indecizii, bucurii și tristeți… povești cu și despre Cristina… cu și despre noi toți… cam despre asta este vorba.

Vezi și Secretul trist din viața lui Sebastian Papaiani

Se poate trăi astăzi din scris? Mai citesc tinerii din ziua de azi? Ce lecții neprețuite putem învăța din In(decizii)? Vă invit să citiți interviul de mai jos și să găsiți răspunsurile.

 1. Prima ta carte. În cât timp ai scris-o? Ce te-a determinat să faci acest pas?

indeciziiSă scriu cartea nu mi-a luat foarte mult: șase luni ca să îi dau o primă formă. Apoi au mai fost luni bune în care am corectat-o de cel puțin 20 de ori și în care am mai făcut modificări pe text.

Îmi doream de câtiva ani să scriu o carte, dar nu știam despre ce aș putea să scriu. Într-o zi stresantă cu două interviuri pentru joburi mi-a venit în minte subiectul cărții, iar în acea seară m-am apucat de scris primele pagini.

 1. Spune-ne pe scurt povestea cărții

(In)decizii s-a născut într-o zi agitată de iulie. Am fost la două interviuri pentru joburi, dar am plecat indecisă de la ambele. M-am dus acasă și m-am aventurat între file rătăcite de jurnal, conversații întortocheate pe peretele de socializare și amintiri jucate pe o scenă de teatru de păpuși. Și m-am trezit scriind o carte pe care inițial am pus-o cuminte în sertar. Dar cartea a fost nărăvașă cerându-și dreptul la tipar și la coperte frumoase. Se pare că vrea cu dinadins să vă spună o poveste despre viață.

 1. Numește 3 lecții de viață pe care ni le predai în carte.
 1. A nu alege în viață este în definitiv și ea o alegere.
 2. Greșeala este o experiență necesară atâta timp cât învățăm ceva din ea.
 3. Să  încercăm să renunțăm să avem controlul asupra lucrurilor, evenimentelor din viața noastră și asupra celorlalți.
 1. Azi ești corporatistă. Dacă mâine ți s-ar oferi salariu ca să scrii în fiecare zi… te-ai dedica scrisului?

Cu siguranță, atâta timp cât aș scrie lucruri în care cred, nu ar fi ceva impus. De exemplu, nu aș putea niciodată să scriu despre politică.

 1. Care este visul tău profesional major?

Este cel pe care fiecare dintre noi îl avem. Sau majoritatea. Să facem ceea ce ne place și să și putem să trăim din asta.

Vezi și Alarmă! Cât de mult va scădea populația României în 30 de ani! Vor mai fi bani de pensii?

 1. Va exista o următoare carte? Pe când?

Cu siguranță că o să existe. În fond, asta îmi place să fac, să scriu. Însă acum este prea devreme ca să spun o dată.

 1. Ca tânără scriitoare, ai putea trăi azi doar din scris?

Doar din scris cărti, cu siguranță nu. Cel puțin nu acum, nu în contextul de pe piața de carte din țară.

 1. Cât de greu este să-ți aduni toate gândurile într-o carte?

Sunt o persoana introvertită și îmi exprim cel mai mai bine gândurile, sentimentele în scris. Deci pentru mine nu a fost greu să fac lucrul acesta. Mai greu a fost să ma decid să “fac publice” cele mai adânci trăiri ale mele. Dar până la urmă cărțile care ajung cel mai mult în sufletele oamenilor sunt cele autentice, ce descriu experiențe personale trăite.

 1. Convinge-ne să cumpărăm această carte. De ce aș cumpăra o carte când totul e online azi? Și de ce aș alege cartea ta?

Am spus și în februarie, la lansarea cărții. (In)decizii  este o carte despre fiecare dintre noi. Este despre generația noastră, a tinerilor cu vârste între 20-30 de ani și poate chiar mai mult. Este despre o generație care folosește rețele de socializare (uneori chiar se îndrăgostește pe rețele de socializare), dar și o generație care își pune întrebări existențiale despre viață, fericirea adevărată sau liberul arbitru. Pană acum cititorii au vârste între 14-70 de ani și fiecare s-a regăsit în rânduri din această carte.

Legat de partea de online, în această toamnă (In)decizii va fi lansată în format digital ePUB. Și tot în format digital va fi și pe Amazon, varianta în limba engleză.

 1. Un mesaj pentru cititori.

Să citească mult.

Indecizii poate fi achiziționată din rețeaua de librăriile Cărturești și în prezent are un discount de 20%  pentru că face parte din campania „300 de scriitori români de (re)descoperit”.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare