sursa foto:  digi24.ro

Președintele Consiliului Fiscal pune punctul pe ‘i’ în scandalul reformei sistemului de pensii: ‘Ce se poate face este să schimbi vârsta de pensionare’

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit despre reforma sistemului de pensii din România.

 

Daniel Dăianu a punctat că vârsta de pensionare ar trebui să fie alta: ”Nu e normal să ieși la pensie la 45 de ani, după care, pentru că sunt cazuri, să te angajezi tot în ministerul respectiv”.

Datoria publică medie în zona euro este aproape 100%. Datoria publică a României nu este copleșitoare încă. Noi putem să scăpăm hățurile din mână dacă nu vom reduce deficitele în anii care vin.

Rezonul principal pentru reforma sistemului de pensii nu e numai sistemul de pensii speciale. E o suferință mare la noi, reforma sistemului de pensii, și o tragem de 7-8 ani. Necazurile din pensii se regăsesc și la pensiile speciale, iar ce spune Comisia Europeană și Banca Mondială, care a făcut o analiză pe care Ministerul Muncii nu a fost în stare să o facă, este adevărat.

Ce se poate face este să schimbi vârsta de pensionare. Oricât s-ar argumenta că este o activitate periculoasă, nu e normal să ieși la pensie la 45 de ani, după care, pentru că sunt cazuri, să te angajezi tot în ministerul respectiv. Vârsta de pensionare ar trebui să fie alta“, consideră președintele Consiliului Fiscal.

”Cei cu pensii foarte mari trebuie impozitați”

Părerea mea e că magistrații sunt într-o situație de conflict de interese major și nici nu ar trebui să se pronunțe. Toți trebuie să înțeleagă că nu e normal să beneficieze de privilegii care nu se pot justifica nici moral și care nu ajută deloc această țară, pentru că problema reformei sistemului de pensii este sustenabilitatea sistemului de pensii.

În 2024 de pildă, am putea să reducem deficitul bugetar dacă tăiem cu 2% cheltuielile de capital. Te poți încadra în ținta de deficit bugetar. Dar, dincolo de faptul că nu e normal să tai cu satârul așa ceva, nu rezolvi problema sustenabilității pe termen lung, pentru că populația îmbătrânește, se emigrează din România și avem multă populație care lucrează în economia subterană. Se va deteriora acest sistem în perioada următoare.

Nu sunt de acord nici cu ce se spune că pierdem banii. Reformele nu le faci pentru bani. Pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii trebuie să facem ceea ce se face peste tot. În primul rând, cei care au pensii foarte mari trebuie impozitați“, a declarat Danil Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, conform dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare