sursa foto:  Facebook

Rareș Bogdan a răbufnit: Una dintre ticăloșiile PSD lovește iar. E crunt!

Noua stea a Partidului Național Liberal, Rareș Bogdan, a reacționat dur pe pagine de socializare, după ce prețul gazelor a explodat la început de vară.

Bogdan susține că OUG 114 lovește din nou, fiind una dintre ticăloșiile PSD.

„OUG 114, una dintre ticăloșiile PSD, lovește iar. Agenții economici sunt dinamitați. E crunt! Citiți aici încă un efect al incompetenței guvernanților care au adus economia României în cea mai proastă situație de după 1998-1999.

Atunci și-au arătat efectele politicile catastrofale ale guvernului Văcăroiu, cel care a condus până în 1996. BNR a evitat atunci in extremis intrarea țării în incapacitate de plată.

Idiocrația trebuie pulverizată, altfel vor plăti scump câteva generații!

Doamne, ocrotește România!”, a scris, pe pagina de socializare, Rareș Bogdan.

Preţul gazelor de producţie internă a avut o medie de 101,24 lei pe MWh pe bursă în luna mai, ceea ce reprezintă un record istoric pentru gazele româneşti, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri, informează Agerpres.

OUG 114/2018 – aprobată în decembrie 2018 – a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019 – aprobată în martie 2019 – a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici.

Astfel, dacă în 2018, preţul gazelor româneşti a avut o medie de 79 de lei pe MWh, în ianuarie acest an a ajuns la 92 de lei pe MWh, în februarie şi martie a avut o medie de 90 de lei pe MWh, apoi a urcat la 95,86 de lei pe MWh în luna aprilie (după OUG 19/2019) şi la 101,24 lei pe MWh în mai.

Aceasta în condiţiile în care lunile aprilie şi mai sunt caracterizate de un consum şi de preţuri scăzute pe această piaţă. Spre comparaţie, în luna mai 2018, preţul gazelor de producţie internă era de 74 de lei pe MWh, iar, în mai 2017, de 70 de lei

Totodată, începând cu luna aprilie, preţul gazelor de producţie internă a devenit mai mare decât cel de import, deşi până acum era mai mic.

Astfel, la bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna mai 2019 a fost echivalentul a 81,56 de lei pe MWh, cu 20% mai mic decât cel al gazelor româneşti.

Tot spre comparaţie, anul trecut, în luna mai, preţul la Viena era 93 de lei pe MWh, cu 20% mai mare, faţă de 74 de lei la Bucureşti. În 2017, la Viena gazele se tranzacţionau cu 76 de lei pe MWh în luna mai, cu 8% mai mult decât cotaţia de 70 de lei pe MWh a gazului românesc.

De la 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis ieftinirea cu 5% în medie a gazelor pentru consumatorii casnici.

Vezi și

Dezvăluirea care aruncă-n aer tot ce se spunea despre Liviu Dragnea! Informații din penitenciar

EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

Ipoteză-bombă! Cine ar urma să fie viitorul președinte al României – Șah pentru Klaus Iohannis

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare