Rareș Bogdan, către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: ‘Stai, mă, nene, stop! Încă există stafia asta care a nenorocit familii’

Una dintre propunerile care au scandalizat societatea românească în ultima vreme a fost cea a ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, privind delațiunea fiscală.

Trebuie precizat că Marcel Boloș a revenit, ulterior, asupra declarațiilor și a afirmat că „este exclus și o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și turnătoria”, precizând că este vorba despre un model american, inspirat din modelul german.

În acest context, Rareș Bogdan i-a spus „Stop!” ministrului de Finanțe.

„Încă există frică în societatea românească, încă stafia asta care a nenorocit familii, lucrurile astea au rămas în mentalitatea tatălui meu, mamei, transmise mie ca nepot și astea sunt în mentalitatea multora”, a spus, pentru HotNews.ro, europarlamentarul.

Rareș Bogdan: „Încă există frică în societatea românească. Stai, mă, nene, stop! Tocmai am dat câteva ciomege în cap companiilor private din România”

„Încă există frică în societatea românească, încă stafia asta care a nenorocit familii, lucrurile astea au rămas în mentalitatea tatălui meu, mamei, transmise mie ca nepot și astea sunt în mentalitatea multora.

Stai, mă, nene, stop! Tocmai am dat câteva ciomege în cap companiilor private din România în ultimele luni și ne pregătim să mai dăm câteva în ianuarie când vom resimți măsurile luate de noi”, a precizat Rareș Bogdan.

Marcel Boloș a revenit asupra declarațiilor inițiale:

Întâi de toate, s-a înțeles greșit că ar fi vorba de turnători și delaționiști. Nu este vorba despre așa ceva.

Este un model american și, dacă vreți, cu inspirație din modelul german, în care și-au pus în implementare mecanisme de avertizare a integrității fiscale anonime, în care statele au obținut mulți bani de pe urma acestor mecanisme.

Este exclus și o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și turnătoria! Eu îl văd ca un sistem foarte serios, pentru ca cei care au astfel de informații. Spre exemplu, în Grecia sunt sisteme informatice prin care poți verifica dacă bonul tău fiscal este emis de o casă de marcat care este conectată la sistemul electronic național sau poți verifica dacă codul de bare al facturii este emis din sistemul electronic.

E-factura este un mecanism extraordinar care ajută statul și m-aș bucura să îl putem implementa pentru ca prin toate aceste măsuri să nu se creeze circuite paralele, prin care noi, deși implementăm măsura de e-Factură, totuși, în paralel, sunt circuite care evită sau prin intermediul cărora se evită sistemul de e-Factură, pentru ca apoi, odată cu aceasta, să nu se plătească impozitele și taxele datorate bugetului. Ce pot să vă spun clar: de la momentul la care avem e-Factura implementată și SAF-T-ul – sistemul informatic pentru situațiile financiare – operaționalizat, cu siguranță, în următorii ani, diminuarea fenomenului de evaziune fiscală se va vedea cu ochiul liber”.

Totuși, șeful Finanțelor a vorbit în spațiul public despre faptul că persoana care sesizează ar putea primi un procent din banii veniți la buget.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare