vela politie

sursa foto:  mediafax.ro

Reacții negative la adresa lui Marcel Vela, după ce la întânirea programată cu sindicaliștii s-au dus doar Traian Berbeceanu și Bogdan Despescu

Sindicatele din Poliție l-au criticat pe ministrul de Interne, Marcel Vela, după ce a absentat de la întâlnirea de vineri, 13 decembrie, iar locul i-a fost ținut de șeful de Cabinet, Traian Berbeceanu, și de secretarul de stat Bogdan Despescu.

Sindicaliștii s-au plâns că ministrul Vela a ales să se vadă doar cu „liderii agreați”.

Mai mult, ei susțin că, la întrevederea pe care trebuiau să o aibă cu Marcel Vela, și-au făcut apariție și Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, și Anghel Iordănescu.

„Cu toate că am solicitat o întrevedere cu ministrul Vela încă de la începutul lunii noiembrie, acesta a ales să se vadă cu liderii agreați, separat, în întâlniri denumite „informale”. La începutul săptămânii, Traian Berbeceanu, proaspăt numit director de cabinet al ministrului, ne-a invitat azi, 13.12.2019, pentru a discuta cu Vela și toate organizațiile sindicale.

Am acceptat și onorat această invitație tocmai pentru că așteptam cu mare interes câteva răspunsuri arzătoare pentru toți polițiștii pe care îi reprezentăm. Toate organizațiile au fost prezente prin reprezentanții lor, iar spre surprinderea noastră, în sală a intrat Gabriel Oprea și generalul (r) Anghel Iordănescu. Imediat după, a apărut Bogdan Despescu, secretar de stat, însoțit de Traian Berbeceanu.

Secretarul de stat Despescu a transmis că ministrul Vela nu mai poate ajunge pentru că se află într-o conferință de presă inopinată dar că ne transmite mesajul dumnealui, un mesaj de unitate și de solidaritate. Dincolo de acest mesaj, nu am înțeles care a fost scopul și motivul prezenței lui Gabriel Oprea.

Mai mult, Despescu nu ne-a putut asigura concret care va fi poziția Guvernului în privința drepturilor financiare ale polițiștilor, respectiv de plata a 25% din diferența salariului avut în plată față de cel al grilei din 2022, majorarea pentru plata orelor lucrate sâmbăta, duminica și în sărbători legale și a normei de hrană. Mai mult, toate organizațiile au solicitat o poziție fermă a lui Vela în privința pensiilor militare, și asta deoarece, din cauza zvonisticii din ultimele zile, mii de polițiști au de gând să se pensioneze.

Secretarul de stat Despescu a precizat că îi va transmite ministrului aceste probleme și că, cel mai probabil, vom fi chemati la minister pentru a avea o prima întâlnire. De asemenea, independent de zvonurile existente, legate de proiecția bugetară pe 2020, am transmis că polițiștii nu sunt dispuși să accepte nicio amânare de aplicare a Legii 153/2017 sau de suspendarea a altor drepturi aflate în plată, în acest moment. Iar dacă va fi cazul, îl asigurăm pe ministrul Vela că nu ne-am uitat menirea sindicală și vom protesta, atât în stradă cât și prin votul pe care polițiștii și familiile acestora îl vor exprima la cele două tururi de alegereri din 2020.

Viitorul ne aparține!”, a anunțat sindicatul Europol.

„#dialog_social

? După cum poate ştiţi, astăzi a avut loc o întâlnire informală, anunţată iniţial a avea loc între Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela şi reprezentaţii federaţiilor din poliţie. Din motive (declarativ) obiective, ministrul nu a ajuns la întâlnire, astfel că din partea ministerului au fost prezenţi doar reprezentanţi ai #MAI (secretar de stat Bogdan Despescu şi şeful de cabinet Traian Berbeceanu).

Din partea Sindicatului #Decus a fost prezent Gabriel Nicolae Ivanov – vicepreşedinte Federaţia Sed Lex şi suntem în măsură a vă comunica faptul că nu sunt semnale de neachitare pe viitor a orelor suplimentare efectuate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. ⚠️
De asemenea, transmitem că orice tentativă de scoatere a poliţiştilor de sub prevederile L233/2015 privind pensiile militare de stat se va lovi de vehemenţa noastră de împiedicare a oricăror „ajustări” ce contravin hotărârilor CCR şi directivelor UE, prin toate mijloacele legale de care dispunem!‼️

Ni s-a comunicat că urmează o întâlnire la o dată ulterioară între dl. ministru şi reprezentanţii sindicatelor. Sperăm ca măcar atunci să nu intervină nimic atât de important ca acum, încât problemele REALE ale angajaţilor să fie trecute la capitolul … „şi altele”.
We’ll just have to wait and see”, au anunțat oficial și cei de la SNPR Decus.

Pe de altă parte, chiar dacă s-a plâns de absența lui Marcel Vela, Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”, prin Emil Păscuț, este de părere că o posibilă explicație pentru lipsa ministrului de Interne ar putea fi prezența lui Gabriel Oprea, președinte al Uniunii Mihai Viteazul.

„În data de 13.12.2019 a avut loc o ședință informală, la Excelsior, la care au participat reprezentanți ai tuturor organizațiilor sindicale mari.
Din partea ministerului au participat secretarul de stat chestor șef Bogdan Despescu și directorul de cabinet al ministrului, Traian Berbeceanu. Ministrul Vela nu a mai participat.
Discuțiile au avut un caracter general, fără a fi transmise soluții concrete la solicitările reprezentanților sindicatelor.
Singurul mesaj clar transmis de chestorul sef Despescu a fost îndemnul la calm în ce privește intenția polițiștilor de a se grăbi să înceteze raporturile de serviciu cu drept la pensie. Este exclusă eliminarea polițiștilor din categoriile celor care beneficiază de pensie de serviciu militară.
De asemenea, a mai afirmat că cele două proiecte de lege, care circulă în spațiul on-line, privind salarizarea polițiștilor, nu corespund variantei oficiale.
Initiativa intalnirii i-a apartinut lui Ionel Babus, presedinte la Federatia Al. I. Cuza ( federatia in care se afla SNAP). Chiar daca aseara eram suparati ca se evita participarea reprezentantilor Diamantul, lucrurile s-au clarificat repede ca fiind doar o eroare de comunicare. Am fost invitati atat de Babus cat si de Berbeceanu, sa ne alaturam intalnirii.
Privitor la lipsa ministrului Vela, o posibila explicatie ar putea fi aparitia lui Oprea ( insotit de Anghel Iordanescu) la aceasta intalnire, ca presedinte al Uniunii Mihai Viteazul. Posibil ca Vela sa nu vrea sa fie vazut in anturajul lui Oprea. Sau, posibil, sa fi avut o treaba mai importanta.
Am remarcat insa frustrarea adanca a reprezentantilor federatiilor care inca asteapta o intalnire oficiala colectiva, cu ministrul Vela. Mi se pare o abordare gresita sa faci turul televiziunilor, mai ceva ca Coarna, si sa nu ai timp de o intalnire cu reprezentantii salariatilor. Sa te intalnesti cu sindicatele, e pana la urma o dovada ca te intereseaza si interesele generale ale salariatilor, nu doar dosarul 10 august.
Daca tot ne aflam pe acolo, am deschis discutia pe problema structurilor de suport si am vazut ca de data asta exista o deschidere ca macar noi sindicatele sa ajungem la o pozitie unitara fata de ei, in sensul ca la eliberarea postului sa fie transformat postul vacant in post de functionar public sau contractual.

E o realitate ca parem prea multi pentru politicieni si e greu sa justifici de ce trebuie sa aiba un consilier juridic sau un contabil din MAI, pensie militara.

Emil Pascut”, a transmis Sindicatul „Diamantul”.

Vezi și

Să fie bine pentru toată lumea! Valul de oameni instalați de Ludovic Orban și Marcel Vela și legăturile lor cu politica

SURSE Șeful din Jandarmerie care va fi executat de Marcel Vela

Surpriză! O nouă categorie de români va scăpa de plata impozitului

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare