sursa foto:  eueopafm.ro

Reguli noi pentru profesori: Ce se va întâmpla cu salariile începând din această lună

Parlamentarii din PNL au semnalat probleme și în interiorul sistemului educațional, după ce mai mulți profesori s-au plâns de tăieri salariale. Problema ar fi apărut din cauza plății contribuțiilor la salariile profesorilor.

“În privinţa crizelor privind salariile – dacă în primă instanţă bugetele au fost create şi aprobate pe cost standard, în realitate, datorită unor sume de cheltuieli care nu sunt fixe, aşa cum sunt salariile, de exemplu plata cu ora care este variabilă de la o lună la alta, evident că apar diferenţe în fiecare lună. De aceea, am instituit o regulă nouă şi anume la începutul lunii trimitem bugetele către unităţi, aşa cum au fost ele prevăzute în bugetul iniţial în baza costului standard”, a spus Popa.

El a explicat că, imediat ce au cheltuielile cu salariile avizate pentru legalitate, în primul rând, fac calculele şi văd dacă se încadrează sau nu se încadrează şi solicită imediat ministerului suplimentarea sumelor.

Valentin Popa a menționat că luni, un ordonator de credite a semnat un transfer de aproximativ 100 şi ceva de milioane de lei către 37 de judeţe care să suplimenteze acest necesar.

”Practic, la această oră, toate salariile nete sunt plătite şi, până la finalul săptămânii, şi toate contribuţiile aferente acestei luni şi, dacă au fost restante, şi lunii trecute, dar nu e cazul pentru că au fost reglate în data de 3 sau 4 ale lunii. Toate contribuţiile vor fi plătite în avans, deoarece data limită de plată a contribuţiilor este 25 ale lunii”, a spus ministrul.

Acesta a precizat că întotdeauna plăţile sunt făcute la două termene – data de 14 ale lunii fiind termenul de plată a salariilor nete, iar data de 25 termenul pentru contribuţiile pe aceste salarii.

Popa a adăugat că aceste obligaţii de plată trebuie duse la îndeplinire. “Nu se poate pune problema în România să nu onorăm un contract de muncă, este ilegal. Nu se poate face aşa ceva. Dacă avem de reglat ceva, la începutul anului şcolar putem analiza dacă numărul de clase este potrivit sau poate fi îmbunătăţit şi să nu uităm şi numărul de ore care se desfăşoară la clasă”, a subliniat ministrul Popa.

Vezi și EXCLUSIV! Acuzații grave la adresa noului procuror șef DIICOT! De ce ar fi acesta vulnerabil

EXCLUSIV! Ce va face celebrul comisar Traian Berbeceanu cu banii câștigați din procesul cu fostul șef SRI Alba? „Rămâne fix așa cum am promis”

ALERTĂ! În ce au descoperit bacterii periculoase inspectorii ANPC

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare