sursa foto:  Facebook

Sancțiuni doar pe hârtie! Vladimir Putin face zeci de miliarde de dolari ocolind restricțiile impuse de UE

Federația Rusă, condusă de Vladimir Putin, intră în al treilea an de război în Ucraina cu o sumă fără precedent de numerar în vistieria țării. Potrivit unei noi analize, Rusia a vândut anul trecut țiței către India de 37 de miliarde de dolari, o parte din țiței fiind rafinat de India, iar mai apoi exportat în Statele Unite ale Americii ca produse petroliere în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Acest flux de plăți, în ultimă instanță în beneficiul regimului lui Vladimir Putin, vine din India, după ce această țară și-a mărit achizițiile de țiței rusești de peste 13 ori sumele de dinainte de război, potrivit analizei Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), împărtășită exclusiv cu CNN. Aceasta înseamnă că partenerul strategic al SUA, New Delhi, a intervenit pentru a înlocui achizițiile de țiței de către cumpărătorii occidentali, reduse de sancțiunile impuse invaziei Ucrainei de către Rusia.

Vânzările de țiței rusești către India nu fac obiectul sancțiunilor și sunt în întregime legitime, o examinare a rutelor de transport de către experți sugerează că acest volum uriaș de transporturi ar putea implica așa-numita „flotă din umbră” de petroliere, special creată de Moscova pentru a încerca să ascundă cu cine și cum tranzacționează și maximizează profiturile Kremlinului.

Citește și: Mizele interviului istoric- Ce au de câștigat liderul Vladimir Putin și jurnalistul american Tucker Carlson

Cum se fac transferurile de țiței din care Vladimir Putin face miliarde

O parte a operațiunile se efectuează în portul grecesc Gythio. De exemplu, două petroliere, unul masiv, celălalt mai mic, s-au apropiat unul de celălalt pentru un transfer de la o navă la alta, care implică trecerea țițeiului între nave, uneori cu scopul de a ascunde originea și destinația sa finală. Cele două tancuri s-au îmbarcat din Rusia cu câteva săptămâni mai devreme. Unul este deținut de o companie din India acuzată de implicare în încălcări ale sancțiunilor, iar celălalt a fost deținut anterior de o persoană care face obiectul unor sancțiuni separate din SUA, potrivit companiei de monitorizare a transporturilor maritime Pole Star Global. Zeci de transferuri similare au loc în fiecare săptămână în Golful Laconian al Greciei, un punct de referință convenabil în drum spre Canalul Suez și piețele asiatice, spun analiștii.

La începutul lunii februarie, Trezoreria SUA a lansat un nou pachet de sancțiuni împotriva navelor și companiilor suspectate că ar contribui la transportul țițeiului rusesc, încălcând sancțiunile SUA, în încercarea de a împiedica funcționarea flotei din umbră a Rusiei. Statele Unite au condus la sfârșitul anului 2022 o coaliție de țări care au fost de acord cu un „plafon de preț”, angajându-se să nu cumpere țiței rusesc peste 60 de dolari pe baril. Aceste națiuni au interzis, de asemenea, companiilor lor de transport maritim și firmelor de asigurări – jucători cheie în transportul mondial – să faciliteze comerțul cu țiței rusesc peste acest preț, scrie CNN

Citește și: Principalul dușman al lui Vladimir Putin a murit în închisoare, în condiții suspecte! Președintele Rusiei, acuzat de asasinat politic!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare