sursa foto:  Graiul Maramuresului

Schimbări importante în 2021! Toți cei care încasează pensii sunt vizați

Legislația actuală a pensiilor permite ca pensia pentru limită de vârstă să fie cumulată cu alte venituri fără a impune o limită de valoare.

În cursul acestui an, există o regulă care se va schimba.  Noul act normativ va intra în vigoare la 1 septembrie.  Cumulul pensiilor cu alte venituri nu va fi interzis,însă se va raporta diferit la veniturile ce pot fi obținute pe lângă aceasta.

Mai exact, noul lege stabilește două excepții pentru cumularea pensiilor în sistemul public cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie:

– soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut;

– persoana care s-a pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea cumula pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

Pe de altă parte, spre deosebire legislația în vigoare până la 1 septembrie, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale (CAS), nu cu venituri dependente (salariale) sau independente (PFA-uri, chirii, dividende etc), scrie Avocatnet.

Asta înseamnă că se vor putea cumula cu pensia veniturile salariale și cele independente (de exemplu, pe PFA), pentru care se datorează aproape întotdeauna CAS:

– venituri din salarii sau asimilate salariilor;

– venituri din activități independente;

– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

– indemnizații de șomaj;

– indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
penalizări (pensia anticipată simplă) și va exista numai cea cu penalizări (pensia anticipată parțială).

Citește și:

O nouă lovitură pentru Guvern! Polițiștii refuză să mai verifice persoanele izolate/carantinate la domiciliu

Informații utile pentru toți șoferii români! Câți bani veți scoate anul acesta din buzunar

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare