lukasenko prigojin

sursa foto:  ziarulromanesc.de

Se naște o nouă superputere în Belarus? Evgheni Prigojin, despre intervenția lui Aleksandr Lukașenko: ‘A întins mâna și a propus să se găsească soluții pentru continuarea activității Wagner în mod legal’

Şeful mercenarilor ruşi din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, a decis să rupă tăcerea după două zile de la revolta prin care a făcut regimul lui Vladimir Putin să tremure.

 Evgheni Prigojin a declarat că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenkoa întins mâna şi a propus să se găsească soluţii pentru continuarea activităţii Wagner în mod legal”.

 

Nu am vrut să răsturnăm guvernul„, a afirmat luni Evgheni Prigojin în primul mesaj public după revolta de sâmbătă a companiei sale de mercenari, Wagner.

Obiectivul a fost salvarea grupării, ameninţată de autorităţile ruse cu desfiinţarea, susţine el într-un mesaj audio de 11 minute difuzat pe canalul său de Telegram, preluat de Reuters şi AFP.

Prigojin a mai afirmat că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, mediatorul între mercenari şi Kremlin, „a întins mâna şi a propus să se găsească soluţii pentru continuarea activităţii Wagner în mod legal.„, conform agerpres.ro.

El a insistat, ca şi cu alte ocazii, că Wagner este cea mai eficientă forţă armată din Rusia „şi chiar din lume”, mult peste trupele ministerului apărării, aşa cum dovedeşte şi ceea ce a realizat sâmbătă, prin ocuparea oraşului Rostov şi trimiterea unui convoi înarmat până la 200 de km de Moscova. „Am dovedit o clasă mondială, aşa cum ar fi trebuit şi în 24 februarie 2022” (la începutul invaziei ruse în Ucraina – n. red.), a spus Evgheni Prigojin.

O altă afirmaţie pe care a repetat-o Prigojin, din nou fără dovezi, este că armata rusă a lovit cu rachete şi apoi a atacat cu elicoptere o tabără a Wagner, omorând circa 30 de mercenari; aceasta a fost, după spusele sale, scânteia care a declanşat „marşul pentru dreptate”, către Moscova. El şi-a exprimat regretul că în timpul operaţiunii luptătorii din compania privată au fost nevoiţi să ucidă câţiva militari ruşi care le atacaseră convoiul cu elicoptere.

Sâmbătă, după încheierea acordului mediat de Lukaşenko, Kremlinul a anunţat că înţelegerea include renunţarea la acuzaţiile penale împotriva lui Prigojin şi plecarea acestuia în Belarus.

Liderul Wagner nu a dat detalii care să înlăture nelămuririle referitoare la acord, însă a susţinut că mai puţin de 2% din mercenarii săi au semnat documente prin care se subordonează ministerului apărării, aşa cum li se ordonase de la Moscova să facă până la 1 iulie.

El nu a mai fost văzut de sâmbătă seara, când a plecat din Rostov cu un automobil de teren. În mesajul audio, Prigojin nu precizează când şi unde a făcut înregistrarea.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare