sursa foto:  Shutterstock.com

Șef Pfizer: Israelul – ‘un fel de laborator unde am putut vedea efectul’ vaccinului anti-Covid

Un director executiv al Pfizer a numit Israelul „un fel de laborator” pentru vaccinul COVID în comentariile care au fost confiscate de anti-vaxxeri locali, respinse de oficialii israelieni din domeniul sănătății și, mai târziu, clarificate de compania farmaceutică, transmite şi The Times of Israel, scrie Blacknews.ro.

Philip Dormitzer, șeful științific de la Pfizer, a făcut comentariile la o adunare Zoom a cadrelor universitare săptămâna trecută. Informaţiile au apărut pentru prima dată la știrile de la Channel 12 vineri seară.

„La începutul pandemiei am stabilit o relație cu Ministerul Sănătății din Israel, unde au folosit exclusiv vaccinul Pfizer și apoi l-au monitorizat foarte atent”, a declarat Dormitzer în conferinţă, „așa că am avut un fel de laborator unde am putut vedea efectul. ”

El a adăugat că Israelul „a imunizat o proporție foarte mare din populație foarte devreme – așa că a fost o modalitate prin care putem aproape să privim înainte: ceea ce vedem că se întâmplă în Israel se întâmplă din nou în SUA câteva luni mai târziu”.

Duminică dimineață, directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash, a respins afirmația potrivit căreia Israelul ar fi avut vreun fel de acord exclusiv cu Pfizer. „Nu există exclusivitate cu Pfizer sub nicio formă sau alta”, a declarat el pentru postul de radio 103FM. In prezent, cei peste 18 ani care se vaccineaza sunt prioritari pentru a primi vaccinul Moderna.

Ash a spus că Israelul „studiază statisticile și lumea învață cu siguranță de la ele, dar eu nu sunt pregătit să folosesc cuvântul„ laborator ”. Da, compania învață de la noi despre [eficacitatea] celei de-a treia doze, dar nu există nicio legătură cu afectarea intereselor cetățenilor israelieni. ”

Israelul a fost un lider timpuriu în vaccinările anti-COVID după ce a încheiat un acord cu Pfizer pentru a primi un număr mare de doze de vaccin înainte de multe alte țări. De asemenea, a achiziționat un număr mai mic de vaccinuri Moderna, pe care a început să le utilizeze mai mult în iulie și august, atunci când stocul său Pfizer s-a apropiat de expirare. Israelul și-a lansat rapid vaccinurile către mari părți ale populației, vaccinând 50% din toți locuitorii până în martie, apoi a început o lansare fără precedent a celui de-a treia doză de rapel în august. Până duminică, peste 2,8 milioane de persoane primiseră a treia doză.

Prominenți activiști anti-vaccin, atât în ​​Israel, cât și în întreaga lume, au profitat de comentariile lui Dormitzer în weekend. Eldad Yaniv, un critic vocal al abordării COVID a guvernului, a distribuit masiv reportajul Channel 12 și a spus că oferă un sprijin suplimentar pentru decizia acelor israelieni „care nu sunt de acord să ia parte la experimentul Pfizer care se desfășoară în Israel”.

Alții au susținut că comentariile lui Dormitzer au fost scoase din context, traduse în mod necorespunzător și făcute senzaționale de Canalul 12. Omul de știință de la Pfizer nu a spus că Israelul și Pfizer au avut o afacere exclusivă, ci mai degrabă că Israelul „a folosit exclusiv vaccinul Pfizer”. De asemenea, el nu a numit Israelul ca laborator, dar a spus că lansarea acestuia a oferit o oportunitate pentru „un fel de laborator”.

Ulterior, Pfizer a clarificat comentariile lui Dormitzer într-o declarație pentru știrile de pe Channel 12.

„Pfizer este la curent de viralizarea unui videoclip care prezintă un interviu cu unul dintre oamenii noștri de știință, care din păcate a spus greșit un punct cheie pe care dorim să îl clarificăm: Suntem recunoscători pentru cooperarea dintre Pfizer și Ministerul israelian al Sănătății. Nu este un studiu de cercetare clinică. Aceasta este o colaborare de colectare a datelor despre dovezi „din lumea reală” fără intervenție. ”

Compania farmaceutică a menționat, de asemenea, că nu a avut acord exclusiv cu Israelul și „țara nu servește ca laborator, ci mai degrabă, fiind prima națiune care a atins rate semnificative de absorbție a vaccinului, a fost capabilă să evalueze vaccinul din lumea reală și durata de protecție și partajarea datelor cu lumea întreagă. ”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare