sursa foto:  digi24.ro

Sindicaliștii se răscoală! Lovitură pentru Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a întors Parlamentului spre re-examinare legea care instituie amenzi mai mari pentru angajatorii care nu respecta prevederile legale și le impun angajaților să muncească excesiv, depășind numărul maxim de ore suplimentare permis de lege.

Legea, adoptată pe 18 septembrie 2019, modifică art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, care prevede sancționarea contravențională, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, în situația nerespectării dispozițiilor privind munca suplimentară „pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Această lege a fost adoptată ca urmare a documentării realității dure cu care se confruntă lucrătorii români, mulți dintre aceștia aflați în situația de a presta ore suplimentare excesive și neplătite. In lipsa unor instrumente legale eficiente care să descurajeze acest fenomen, angajatorii preferă de multe ori să plătească amenzile modice și să continue netulburați practicile de exploatare.

Având în vedere că modificarea legislativă nu face altceva decât să coreleze cuantumul amenzilor cu numărul de persoane salariate în privința cărora angajatorul nu respectă dispozițiile privind munca suplimentară, argumentele președintelui Iohannis de reexaminare nu sunt serioase, ci mai curând pretexte ca să amâne sau să zădărnicească publicarea și aplicarea legii. Obiecțiile pe care le ridică președintele Iohannis nu se susțin dacă modificarea legislativă votată în 18 septembrie este citită în contextul mai larg al Codului Muncii, pe care îl modifică (Legea 53/2003). Răspunsurile la obiecțiile ridicate în cererea de reexaminare se află deja în actualul Cod al Muncii, care identifică în mod expres situațiile privind munca suplimentară de natură să atragă aplicarea unei amenzi contravenționale.

De pe urma refuzului de a promulga legea votată în 18 septembrie 2019 beneficiază în primul rând angajatorii care scot profit din exploatarea muncitorilor români și este încă un semnal nedorit că România nu este o țară care își respectă și protejează cetățenii care muncesc.

Ne manifestăm dezamăgirea față de gestul președintelui Iohannis, care astfel perpetuează o stare de fapt în care mii de salariați sunt exploatați din cauza unei legislații care nu are efect disuasiv. În pofida acestei dezamăgiri, ne exprimăm speranța că alte proiecte de lege susținute de Campania noastră, cum ar fi cel care prevede utilizarea coșului de consum pentru un trai minim decent ca element de fundamentare a salariului minim, nu vor avea aceeași soartă.

Proiectul, votat de Camera Deputaților în data de 15 octombrie 2019, așteaptă să fie promulgat de către Președinte. Sperăm că președintele Iohannis va da dovadă de mai multă sensibilitate socială, promulgând proiectul de lege. O Românie normală nu poate fi decât o Românie socială!

„Reamintim Președintelui că, odată cu semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să promoveze o economie socială de piață și principiile jusțiției sociale. Elementul de social din sintagma „economie socială de piață” este prea des uitat când se construiesc și analizează polticile publice în România.” a declarat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA, organizație membră a Campaniei Viață și Muncă Decentă.

Vezi și

Lege cu dedicație pentru șefii din Poliție! Vârsta de pensionare sare la 62 de ani

Noi detalii bombă ies la iveală! Cine este procurorul DNA care a închis dosarul lui Dan Barna

EXCLUSIV Majorare de 75%. Guvernul Dăncilă a ‘umblat’ la indemnizațiile foștilor deținuți politic

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare