sursa foto:  aktual24.ro

SRI și SPP, afaceri cu firma familiei ministrului Claudiu Năsui! Reacția șefului Economiei

Dezvăluire-bombă! Serviciul Român de Informații și Serviciul de Protecție și Pază au derulat afaceri cu firma familiei lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei.

Mai mult, firma unchiului lui Claudiu Năsui ar fi primit contracte prin încredințare directă de la instituțiile controlate de Statul Român.

În replică, ministrul Economiei a declarat că este „o ciorbă reîncălzită” și că l-a sunat pe unchiul său, iar acesta i-a transmis „că 20% din cifra de afaceri a dânsului este din afaceri cu statul, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să le investigăm pe acelea, și că nu trebuie să fim foarte atenți la ele, dar când ai o firmă care are 80% afaceri în mediul privat, cred că nu poate să fie atât de problematică”.

Firma lui Simion Ștefan Năsui, unchiul ministrului Economiei, a pus mâna pe două contracte, fără licitație, chiar în luna ianuarie a acestui an. Unul cu Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța”, aflată în coordonarea Ministerului Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, colegul de partid al ministrului Năsui, iar altul cu o Unitate Militară din Sibiu.

De altfel, compania a fost abonată, de-a lungul timpului, la contracte prin atribuire directă, în valoare de peste 2 milioane de lei. SRI, STS, SPP, toate au lucrat cu compania de familie a ministrului USR. Iar pe lângă instituţiile de forţă, lista companiilor de stat care au renunţat la licitaţie şi au preferat să dea direct contractele, este uriaşă, iar numele sunt impresionante.

Compania face parte, alături de ministrul Năsui, din acționariatul unei firme de brokeraj care apare în declarațiile de avere și de interese ale tânărului USR-ist, ceea ce face ca, pe lângă relația de rudenie pe care o are cu ceilalți acționari, Claudiu Năsui să aibă interese directe economice legate de compania care a încheiat aceste contracte cu statul.

Una dintre companiile deținute și administrate de către familia actualului ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, abonată la contractele cu statul, majoritatea obținute prin încredințare directă, continuă genul acesta de relație chiar și după ce tânărul membru al USR a devenit membru al Guvernului. Iar clienții sunt companii din subordinea unui alt minister condus de colegul de partid al lui Năsui, Cătălin Drulă, șef peste portofoliul Transporturilor. Chiar la mijlocul săptămânii trecute, pe data de 27 ianuarie 2021, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” Constanța SA a achiziționat, prin cumpărare directă, de la SC Ageximco SRL, radiotelefoane portabile VHM maritime, modelul IC-ME25EURO, pentru care a plătit 27.580,8 lei fără TVA (32.821,2 lei cu TVA inclusă). Nu a fost organizată licitație deschisă, licitație electronică, procedură simplificată, selecție de oferte sau concurs de oferte, ci, pur și simplu, s-a cumpărat direct. Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța „SA este o entitate înființată prin Hotărâre de Guvern, în 1998, prin reorganizarea fostei Regii Autonome Administrația Portului Constanța, și care se ocupă cu activități de interes public național, îndeplinind funcția de autorititate portuară în porturile maritime ale României, din Constanța, respectiv zona Constanța și zona Midia, portul Mangalia și portul turistic Tomis. Acționarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, entitate coordonată politic de către Uniunea Salvați România prin ministrul Cătălin Drulă, cu 80 la sută din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu 20 la sută din acțiuni.

Compania care a livrat către societatea aflată în subordinea Ministerului Transporturilor aceste radiotelefoane are legătură directă cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui, atât pe linie de familie, cât și pe linia investițiilor directe ca antreprenor. Din declarațiile de avere depuse de Claudiu Năsui, încă din 2016, când a devenit, pentru prima dată, deputat din partea Uniunii Salvați România, aflăm că acesta deține un pachet de 20.970 de acțiuni, în valoare de 200.970 de lei, la firma de brokeraj SC Muntenia Global Invest SA, societate înființată în anul 2008, de familia ministrului, prin Radu Gavril Năsui, Georgiana Năsui și Simion Ștefan Năsui. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, SC Muntenia Global Invest SA este controlată, în acest moment, de Simion Ștefan Năsui, cu 28% din acțiuni, de Gavril Radu Năsui, cu 24 la sută din acțiuni, de Claudiu Năsui, cu 9% din acțiuni, de Georgiana Năsui, cu 7% din acțiuni, de SC Frintusco SA, cu 7% din acțiuni și de SC Ageximco SRL, cu 21% din acțiuni. Muntenia Global Invest este o companie de brokeraj care a fost vizată de o investigație a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) legată de spălare de bani. Năsui deţine 9 la sută din acţiunile firmei Muntenia Global Invest care are sediul în aceeași clădire cu Ageximco, în zona Parcului Carol din București, scrie jurnalul.ro.

În piața de business, se vorbește despre peste 600 de contracte cu statul derulate de compania familiei Năsui. Dintre acestea, aproape 100 pot fi identificate în arhiva Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice, iar una dintre instituțiile cu care SC Ageximco SRL derulează afaceri este Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Începând din 2010, STS a încheiat cu firma familiei Năsui 35 de contracte, majoritatea prin atribuire directă, pentru achiziția a tot felul de produse și servicii. Anterior, Ageximco a derulat cu serviciul special contracte în zona livrării de echipamente Motorola. Însă „Jurnalul” se va referi doar la cele de după 2010, care au vizat, printre altele, livrarea de piese de schimb și întreținerea sistemelor de radiocomunicații, livrarea unui pilon extensibil Palatube, mii de metri de cabluri RF, echipamente de tip „arrestor RF”, împământarea cablurilor, conectori sau 39 de antene de 7.100 – 8.500 GHz sau GPS. Trei astfel de achiziții au fost făcute în 28 iunie 2010, alte opt achiziții au avut loc la data de 16 februarie 2015, după care, în 12 noiembrie 2015 alte opt achiziții, urmate de 6 contracte încheiate în 6 iunie 2016 și încă 13 în 10 noiembrie 2016, precum și un altul, la 18 decembrie 2018, în valoare totală de 790.768,12 lei cu TVA inclusă. După STS, o altă celebră instituție, denumită generic UM 0296 București, în traducere liberă – Serviciul Român de Informații, a contractat, de asemenea, firma familiei Năsui, prin cumpărare directă de produse și servicii în valoare totală de 49.544,32 lei fără TVA. Nu în ultimul rând, și Serviciul de Protecție și Pază a achiziționat de la aceeași companie, în data de 30 decembrie 2016, piese de schimb pentru stații portabile, respectiv piese pentru echipamente radio și radar, în valoare de 17.567.15 lei cu TVA. Tot prin achiziție directă.

Reacția lui Claudiu Năsui

În replică, Claudiu Năsui a declarat că vorbim de „o ciorbă reîncălzită”.

Și, în plus, în momentul când mi s-a spus de lucrurile acestea în campanie, l-am sunat pe unchiul meu și mi-a explicat că 20% din cifra de afaceri a dânsului este din afaceri cu statul, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să le investigăm pe acelea, și că nu trebuie să fim foarte atenți la ele, dar când ai o firmă care are 80% afaceri în mediul privat, cred că nu poate să fie atât de problematică”, a declarat ministrul Claudiu Năsui, la Antena 3.

Vezi și

S-a aflat adevărul! Un fost ministru face dezvăluiri din interiorul Guvernului

EXCLUSIV Clotilde Armand, făcută KO de legislația în vigoare! Are baza legală pentru a-i amenda drastic pe cei care le pun viața în pericol locuitorilor din Sectorul 1

EXCLUSIV Securitatea 2.0! Propunerea USR-PLUS pentru șefia MAI împarte casa cu ‘Doi și-un sfert’!

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare