sursa foto:  romanialibera

Statul trebuie să plătească o sumă impresionantă unui protestatar. Cât trebuie să primească românul

Guvernul Romaniei trebuie să-i plătească 4.500 de euro unui cetățean român drept daune materiale și morale, pentru ca acesta să-și retragă un proces intentat României la CEDO. Bărbatul se plângea că a fost amendat de jandarmi după ce a participat la un protest pe trotuarul de lângă curtea Parlamentului României.


Detaliile apar într-o decizie dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) . Magistrații europeni au decis, pe 18 octombrie, să scoată de pe rol procesul intentat de bărbat României, după ce a observat că acesta a facut o înțelegere amiabilă cu Guvernul.

„La 26 iunie 2018 și 16 iulie 2018, Curtea a primit declarațiile de înțelegere amiabilă semnate de părți în baza cărora reclamantul a fost de acord să renunțe la orice alte cereri împotriva României cu privire la faptele care au dat naștere acestei cereri în schimbul unui angajament al Guvernului de a-i plăti 4.500 de euro pentru a acoperi orice daune materiale și morale, precum și costuri și cheltuieli, care vor fi convertite în moneda statului pârât la rata aplicabilă la data plății și vor fi libere de orice taxe care ar putea fi aplicabile”, se arată în hotărârea CEDO.

Banii urmează să fie plătiți în termen de trei luni de la data comunicării deciziei luate de Curte.

În cazul neachitării acestei sume în perioada menționată de trei luni, Guvernul s-a angajat să plătească o dobândă simplă, de la expirarea perioadei respective până la decontare, la o rată egală cu rata marginală de împrumut a Băncii Centrale Europene în perioada prestabilită, plus trei puncte procentuale, explică CEDO.

Citește și:

De necrezut! Ce făcea, de fapt, Alina Bica în Costa Rica – Cu ce se ocupă firma sa

Lovitură grea pentru Ion Țiriac! ‘Țeapă’ de milioane de euro

Surpriza pe care o pregătește, de la 1 noiembrie, Olguța Vasilescu! Mutarea pe care o face ministrul Muncii, odată cu creșterea salariului minim

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare