Super veste de la Guvern pentru români: Cine va putea beneficia de acest ajutor

Guvernul României a aprobat un proiect de lege care a mărit numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire, în sezonul rece. În cadrul proiectului, s-a stabilit și un supliment financiar lunar pentru energie, destinat persoanelor vulnerabile pe tot parcursul anului.

Proiectul de lege, care se îndreaptă acum către votul Parlamentului, va oferi posibilitatea şi celor cu venituri de până la 810 lei pe membru de familie şi de 1.445 lei pentru persoanele singure să solicite un ajutor pentru încălzire în sezonul rece.

În prezent, veniturile maxime pe baza cărora poate fi solicitat ajutorul pentru încălzire sunt stabilite la 800 lei pe membru de familie şi 1.082 lei pentru persoanele singure.

Guvernul urmăreşte prin acest proiect să stabilească cuantumul ajutoarelor şi în funcţie de veniturile beneficiarilor. Astfel, cei cu venituri mici vor primi un ajutor care va acoperi în întregime cheltuielile cu energia termică, iar cei ale căror venituri se află la limita maximă vor primi o compensare de minimum 10%.

În funcţie de tipul de încălzire folosit, persoanele vulnerabile pot primi până la:

  • 250 lei/lună pentru gaze naturale;
  • 500 lei/lună pentru energie electrică;
  • 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi petrolieri.

Cei care au venituri lunare mai mici de 810 lei/persoană din familie sau 1.445 lei/persoană singură vor putea beneficia de un supliment financiar, pe lângă ajutorul pentru căldură, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate:

  • 30 lei pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică;
  • 20 lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri.

În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, suplimentul poate fi majorat până la 50 lei pe lună.

Acest supliment pentru energie va fi acordat pe tot parcursul anului, nu doar în perioada noiembrie – 31 martie, așa cum se-ntâmplă în cazul ajutorului acordat pentru încălzire.

Proiectul defineşte consumatorul vulnerabil ca fiind o „persoană singură/familie, care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alţi factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.

Consumatorii vulnerabili care sunt vizaţi de acest proiect de lege sunt împărţiţi în următoarele categorii:

  • consumatori vulnerabili din motive de venit;
  • consumatori vulnerabili din motive de vârstă;
  • consumatori vulnerabili din motive de sănătate;
  • consumatori vulnerabili ca urmare a faptului că gospodăria se află în zone izolate.

În forma proiectului care va merge spre aprobarea Parlamentului, consumatorii vulnerabili din motive de sănătate sunt doar persoanele care fie necesită aparate electrice pentru menținerea în viață sau menținerea stării de sănătate, fie au probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea și/sau deplasarea.

În forma pusă în dezbatere publică (anterior adoptării la Guvern), erau incluși în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de sănătate și cei cu probleme psihice, dar şi cei cu deficienţe de vedere sau de auz.

Proiectul urmează să se aplice din 1 septembrie 2022. Prin intermediul lui urmează să se abroge OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie sociale în perioada sezonului rece şi o serie de prevederi din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Atenţie! Prevederile acestui proiect nu sunt încă oficiale. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat și de Parlament, promulgat de preşedintele ţării și publicat în Monitorul Oficial, informează avocatnet.ro

Citește și:

EXCLUSIV Schemă cu iz penal în PNL! Documentele au ajuns pe masa DNA

Mare atenție, șoferi! Amenzi de până la 3000 de lei pentru toți cei care încalcă aceste reguli

Banca Națională a României atrage atenția asupra noului val de scumpiri ce va lovi România

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare