Surpriză! Ce se întâmplă cu piața imobiliară-De ce se feresc românii

Surpriză pe piața imobiliară! Din ce in ce mai mulți români care caută să își cumpere o locuință aleg apartamente noi, în vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren în fața cumpărătorilor, pe o piață în care oferta de locuințe noi este în creștere, iar prețurile acestora s-au stabilizat, arată un studiu Imoteca.

Piața imobiliară este acum mult mai matură decât în 2008, potrivit Imoteca care a făcut o analiză amplă asupra evoluției prețurilor pentru proprietățile noi, oferta disponibilă pe piață și comportamentul cumpărătorilor de locuințe. Piața imobiliară este într-un punct foarte bun în anul 2019, în ciuda zvonurilor că ar urma o nouă criză ce ar lovi din nou sectorul imobiliar.

Prețurile pe piața rezidențială de apartamente noi au rămas constante, cu un ritm de vânzări la fel de constant. S-au înregistrat mici ajustări de preț față de anul trecut, ca medie generală un minus de 3-4%. Aceste scăderi sunt în general pe piața proiectelor de volum și sunt firești în condițiile unei creșteri mari de produs.

În 2018 pe piață au fost mai puține produse livrate, anul acesta estimările arată o creștere cu 40% a locuințelor noi finalizate, în jur de 14.000 de unități.

Un număr mai mare de locuințe scoase la vânzare crește presiunea pe prețuri pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizează, au nevoie de prețuri bune. Așa că față de maximul istoric de prețuri pentru apartamente noi care s-a înregistrat în 2006-2007 și prima jumătate din 2008 (înainte de debutul crizei din octombrie 2008) prețurile din prezent sunt semnificativ mai mici, departe de un maxim istoric în piața rezidențială. De exemplu, în 2008 media de preț la apartamentele noi era la 2.160 euro/mp util pe când anul trecut a fost cu 42% mai jos, adică 1.260 euro/mp util.

Interesant este că în vreme ce în ultimii doi ani prețurile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuințele vechi încă au creșteri de prețuri. Astfel că unele apartamente vechi costă cât cele noi, iar clienții încep să le prefere tot mai mult pe cele noi. Mai ales că au apărut tot mai multe proiecte dezvoltate în zone accesibile, lângă metrou, în cartiere care au toate facilitățile aproape.

Potrivit analizei, în șase mari orașe ale țării 58% dintre cei care caută o locuință aleg locuințele noi. În București și Ilfov ponderea este și mai mare, de 61% pentru locuințe construite după anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuințe, 49.000 au reprezentat locuințe noi în București și Ilfov.

Din punct de vedere al tranzacțiilor diferențele între unitățile vechi și cele noi sunt și mai mari. Noi am sesizat că anul trecut în ultimul trimestru, de pildă, dintr-un total de 47.500 tranzacții, 37.500 tranzacții au fost pentru locuințe noi, spune Rafaela Nevreda, Imoteca.

Din anul 2014 prețurile locuințelor recuperează pierderile de după criză, dar creșterile sunt temperate. După criză, scăderile de preturi nu au fost uniforme, în cartiere au fost mai mari (până la 48% în Drumul Taberei, de exemplu) pe când piața proprietăților de lux avea înainte de criza din 2008 prețuri mai mari decât în prezent, dar în medie cu 6-10%.

„În zone ca Kisellef, Aviatorilor, Herăstrău, Primăverii adică ceea ce numim segmentul fine living suma medie solicitată pentru apartamente a scăzut cu aprox 18% ajungând în prezent la valori de aproximativ 4.000 euro/mp util de la aprox 5.000 euro cât era înainte de criză”, spune Rafaela Nebreda.

Pentru anul acesta prognozele sunt rezervate cu privire la creșteri de prețuri întrucât stocul de apartamente este deja mare. Pot însă exista creșteri pe piața proiectelor boutique și pe segmentul de lux, de altfel, în aceste categorii prețurile au înregistrat creșteri constante încă din anul 2012.

În concluzie prețurile au încetinit sau și-au oprit creșterea, ceea ce este normal într-o piață mai matură cum e cea din ultimii ani.

Imoteca The Residential Experts este o companie de consultanță imobiliară one-stop-shop care s-a specializat pe segmentul proiectelor boutique încă din 2015.

Vezi  și:

Detalii incendiare! Averea fabuloasă a  lui Gheorghe Dincă, monstrul din Caracal

EXCLUSIV Monstrul din Caracal nu ar fi acționat singur! Legătură-bombă: ‘M-am întâlnit cu un băiat’

EXCLUSIV Greșeala gravă pe care o pot face autoritățile în cazul crimelor din Caracal! Urmele fetelor s-ar putea pierde pentru totdeauna

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare