Avion

sursa foto:  Pixabay.com

Țara europeană care vrea să interzică zborurile interne pe distanțe scurte. Care este motivul acestei decizii

Spania este pe cale să ia o decizie radicală în următoarea perioadă. Autoritățile vor să interzică zborurile interne pe distanțe scurte, care pot fi parcurse cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate. Citiți în continuare care sunt motivele din spatele acestei măsuri. 

Pe fondul creșterii nivelului de poluare din ultimii ani, Spania este gata să ia mai multe măsuri radicale. Astfel, în curând, în această țară ar putea fi interzise cursele aeriene interne pe distanțe scurte.

(VEZI ȘI: Amendă de 500 de milioane de euro pentru platforma Booking.com! Compania este acuzată de practici neconcurențiale!)

Spania vrea să interzică zborurile pe distanțe scurte

Pentru reducerea emisiilor de carbon și protejarea mediului, statul spaniol vrea să interzică anumite zboruri interne pe distanțe scurte, pentru care există alternativă feroviară ce durează mai puțin de două ore și jumătate, „cu excepția cazurilor de conexiune cu aeroporturi hub care fac legătura cu rute internaționale”. Inițial, proiectul inițiat de către liderului Sumar, Yolanda Diaz, includea eliminarea zborurilor pe distanțe scurte cu alternative feroviare de mai puțin de patru ore.

Această restricție face parte din acordul perfectat de Congres cu guvernul de coaliție. O astfel de interdicție a fost luată în calcul de statul spaniol încă din anul 2021, în contextul planului de acțiune privind clima pentru 2050.

Totodată, textul convenit de cele două partide politice spaniole, PSOE și Sumar, urmărește să analizeze potențialul impact al restricționării utilizării avioanelor private, dar și al unei directive a Uniunii Europene cu privire la taxarea produselor energetice, inclusiv a kerosenului, care este utilizat ca și combustibil pentru avioane.

Ce impact ar avea această interdicție asupra mediului

Conform unui studiu publicat anul trecut de Ecologistas en Accion, proiectul inițial, care  includea eliminarea zborurilor pe distanțe scurte cu alternative feroviare de mai puțin de patru ore, ar fi avut ca efect economisirea a 300.000 de tone de CO2 și a 50.000 de zboruri pe an. Potrivit Coaliției de grupuri de mediu, nu mai puțin de 11 rute aeriene ar putea fi înlocuite cu călătorii cu trenul de mai puțin de patru ore, reducându-se emisiile de CO2 ale Spaniei cu aproape 10%.

Franța a luat decizia încă de anul trecut

Dacă această inițiativă a Guvernului spaniol va fi adoptată, Spania va prelua modelul Franței, țară ce în mai 2023 a interzis oficial zborurile interne pentru călătoriile care pot fi efectuate în mai puțin de două ore și jumătate cu trenul. Astfel, trei rute au fost desființate, cele care leagă aeroportul Paris-Orly de orașele Bordeaux, Nantes și Lyon.

La momentul respectiv, ministrul Transporturilor din Franța, Clement Beaune, a declarat că această decizie este un simbol puternic pentru politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Acesta este un pas esențial și un simbol puternic în politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În timp ce luptăm fără încetare pentru decarbonizarea stilului nostru de viață, cum putem justifica utilizarea avionului între marile orașe care beneficiază de legături regulate, rapide și eficiente cu trenul”, se arată comunicatul lui Clement Beaune, ministrul francez al transporturilor.

(NU RATA: Guvernul României a luat decizia! Se dau bani pentru o anumită categorie de români)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare