sursa foto:  Graiul Maramuresului

Toți pensionarii sunt vizați! Dacă faceți asta vă puteți pierde dreptul la pensie

Mare atenție, pensionari! Cei care se pensionează anticipat,  înainte de a fi eligibili pentru pensia de limită de vârstă, nu mai pot câștiga aceste venituri pentru că riscă să piardă dreptul la pensie.

Aceeaşi Lege a pensiilor interzice însă cumulul acestor tipuri de pensie cu anumite venituri. Dacă autorităţile descoperă că interdicţiile nu sunt respectate, dreptul la pensie e suspendat în ziua următoare momentului când au început să fie cumulate respectivele venituri.

În primul rând, cine e pensionat anticipat nu mai poate lucra în baza unui contract de muncă, veniturile salariale neputând fi câştigate cu cele din pensia anticipată/parţială.

De asemenea, nu se poate cumula salariul dintr-un raport de serviciu cu pensia anticipată/parţială. De exemplu, funcţionarul public nu mai poate continua munca şi primi şi pensie anticipată în acelaşi timp.

Pensia anticipată/parţială nu se poate cumula nici cu veniturile din activităţi în funcţii elective, exceptând indemnizaţia de consilier local/judeţean. De asemenea, nu se poate cumula nici cu veniturile obţinute din numirea în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

De asemenea, cumulul este interzis şi cu veniturile obţinute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.

Pensia anticipată se poate obţine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Spre deosebire de pensia anticipată simplă, la pensionarea anticipată parţială e nevoie de un stagiu de cotizare ceva mai mic.

Așadar, cumulul este interzis și cu veniturile obținute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, potrivit avocatnet.ro

 

Vezi și:

Vești bune pentru acești români! Vor beneficia de mai multe zile libere-De cine vor fi plătite

Lovitură pentru toți abonații RCS&RDS! Nu va mai fi gratuit de la 1 februarie 2019

Vești bune pentru aceste persoane! Pot scăpa de plata taxelor. Ce ar trebui să facă

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare