sursa foto:  Shutterstock.com

Ulcerul varicos: 3 cauze comune

Ulcerul varicos este o rană care apare la nivelul membrului inferior din cauza circulației necorespunzătoare.

Întrucât ulcerația pot necesită săptămâni sau chiar luni pentru a se vindeca, aceasta se poate agrava destul de rapid, lucru care poate duce la complicații severe sau chiar la pierderea membrului.

Află în continuare mai multe despre cauzele ulcerului varicos pentru a fi mai bine informat în legătură cu această problemă!

Cum se formează un ulcer varicos?

Deoarece sângele trebuie să lupte împotriva gravitației pentru a ajunge de la picior la inimă, vasele sangvine sunt prevăzute cu valve care se deschid doar într-o singură direcție.

Atunci când acele valve nu mai funcționează corespunzător, sângele nu mai poate circula doar într-o singură direcție, problemă care duce la acumularea acestuia la nivelul picioarelor și la creșterea presiunii în vasele sangvine.

Din cauza acestei creșteri de presiune, este posibil ca pielea să se rupă și să apară ulcerații sau răni. Mai mult decât atât, indiferent de cauza rănii, orice leziune la nivelul piciorului se va vindeca mult mai greu din cauza circulației sangvine necorespunzătoare.

3 cauze comune ale ulcerului varicos

Ulcerul varicos poate fi extrem de dureros și poate provoca și alte simptome, cum ar fi umflarea piciorului afectat, secreții de la nivelul rănii și mâncărime sau prurit.

Câteva dintre cele mai comune cauze ale ulcerului varicos includ:

Afecțiuni venoase

Insuficiența venoasă este caracterizată prin funcționarea necorespunzătoare a valvelor din interiorul vaselor sangvine.

Cronicizarea acestei afecțiuni poate produce alte probleme vasculare cum ar fi:

 • varicele sau venele varicoase – problemă vasculară caracterizată prin umflarea venelor de la nivelul picioarelor, care în cele din urmă devin evidente la nivelul pielii și care pot cauza durere, senzație de arsură și mâncărime;
 • vene de păianjen – rețea de vene mult mai mici și mai apropiate de suprafața pielii, care odată dilatate pot lua forma unei pânze de păianjen, motiv pentru care poartă acest nume.

Insuficiența venoasă cronică poate duce și la complicații mult mai severe sau chiar letale cum ar fi tromboflebita, problemă caracterizată prin formarea unui cheag de sânge (tromb), care poate bloca parțial sau complet circulația sangvină într-o singură venă sau în mai multe.

Leziuni la nivelul piciorului sau intervenții chirurgicale

Alte potențiale cauze ale ulcerului varicos includ rănile apărute în urma unei accidentări sau leziunile formate după o procedură chirurgicală.

Fracturile la nivelul piciorului pot afecta abilitatea de mișcare, iar intervențiile chirurgicale pot necesita perioade îndelungate de recuperare. Aceste circumstanțe pot duce la perioade de inactivitate, lucru care poate crește riscul de apariție a insuficienței venoase și a ulcerelor varicoase.

Alte afecțiuni medicale existente deja

Rănile la picior pot fi cauzate și de alte probleme medicale, cum ar fi:

 • limfedemul – o afecțiune apărută în urma blocării sistemului limfatic, care la rândul lui face parte din sistemul circulator și imunitar;
 • boală arterială periferică – afecțiune cardiovasculară cauzată prin depunerea de grăsimi pe pereții vaselor de sânge. Aceasta acumulare duce la îngustarea vaselor de sânge și la reducerea circulației spre membre;
 • diabet zaharat – boală care duce la creșterea peste limitele normale a glucozei din sânge;
 • obezitatea – problemă medicală caracterizată prin țesut adipos în exces și creșterea riscului de apariție a altor probleme de sănătate.

Metode de prevenție

Dacă prezinți factori care ar putea crește riscul de dezvoltare a unui ulcer varicos, verifică zilnic picioarele pentru orice modificări, în special în zona gambei. Adițional, poți efectua câteva schimbări în stilul de viață pentru a promova circulația sangvină și vindecarea:

 • păstrează pielea bine hidratată!
 • renunță la fumat întrucât acest obicei este dăunător vaselor de sânge!
 • gestionează diabetul corespunzător, pentru a susține vindecarea rapidă!
 • efectuează exerciții fizice!
 • consumă alimente sănătoase!
 • reduce din greutatea corporală, dacă ești supraponderal sau obez!
 • gestionează corespunzător tensiunea arterială și nivelul de colesterol!

Deoarece ulcerul varicos poate necesita timp îndelungat pentru a se vindeca și poate duce la complicații severe, discută cât mai rapid posibil cu un medic specialist dacă prezinți simptome specifice, pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător, cât mai din timp!

 

Referințe:

 1. “Venous Ulcers – Self-Care: Medlineplus Medical Encyclopedia.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000744.htm.
 2. “Venous Ulcer: Symptoms, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23165-venous-ulcer. 
 3. “3 Most Common Causes behind a Venous Leg Ulcer .” Vein Center in Walnut Creek, Brentwood, and Oakland, www.bassmedicalgroup.com/vein-center-blog/3-most-common-causes-behind-a-venous-leg-ulcer. 
 4. Moore, Kristeen. “What Causes Leg Ulcers?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/leg-ulcers. 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare