sursa foto:  antena3.ro

Ultimă oră! După avertizările meteo ale ANM, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a luat măsuri de urgență

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare, după avertizările meteorologice privitoare la zona Dobrogea.

În zona Dobrogea se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană, informează, într-un comunicat de presă, Ministerul Energiei.

Astfel, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească. Totodată, Unitate 1 a Centralei Nucleare Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național. Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații.

Ce a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei:

„Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României.

Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție”.

Comunicatul Ministerului Energiei:

„Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare. Condițiile meteorologice vor fi dificile din aceasta seară și până mâine în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României.

Aici se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană. Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate.

SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național. Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații.

Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.

SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presă la momentul reconectării Unității 1 la Sistemul Energetic Național.

Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească. Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme.

Ministerul Energiei va reveni cu informări, în funcție de evoluția situației”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare