sursa foto:  paginadebanci.ro

Un cunoscut senator pune la zid băncile: Ce proiect de lege a depus și cum vor fi favorizați românii

Scandalul dintre stat și bănci a început în această vară, când premierul Mihai Tudose afirma că băncile sunt mai rele decât Terente, iar 31 dintre acestea nici măcar nu au raportat profit în ultimii cinci ani. De aici, o întreagă tevatură. Mai multe bănci au fost controlate și amendate de Fisc, pe motiv că nu au plătit impozit pe profit. 

Zilele trecute, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a amendat Raiffeisen Bank după ce a constatat o serie de nereguli la creditele acordate în franci elvețieni, iar banca austriacă va trebui să modifice contractele de credit.

Mihai Tudose nu este singurul care pune la îndoială corectitudinea instituțiilor bancare, senatorul PNL Daniel Zamfir a declarat că a întâlnit o nedreptate pe care nu și-o imagina, în relația băncilor cu clienții.

Acesta a depus și un proiect în acest sens, ce face referire la contractele de leasing semnate de români, pe care aceștia nu le mai pot duce la sfârșit. În prezent, deși se confiscă mașina, după ce nu mai poți plăti ratele, persoana trebuie să plătească în continuare ratele până la finalizarea contractului. Senatorul PNL propune ca plata să înceteze în momentul în care păgubitul nu mai are în folosință mașina.

Vezi și Răspuns ACID al Olguței Vasilescu: „Am auzit multe mizerii”

”Sunt frecvente cazurile când oamenii își cumpără mașini în leasing, în cinci ani, iar dacă, după trei ani, nu mai plătești ratele, societatea îți ia mașina și apoi mai plătești cei doi ani până la terminarea contractului. Mi se pare corect ca, după ce ți se ia mașina, să nu mai plătești, după ce nu mai ești în posesia mașinii. Bunul nu îl mai ai, ai plătit avansul, ratele pe cei trei ani, care reprezintă 80% din valoarea mașinii, iar societatea vinde după aceea mașina, astfel că nu are cum să iasă în pierdere”, a explicat Zamfir pentru libertatea.ro.

De asemenea, președintele Comisiei economice a mai afirmat că a depus în Parlament un alt proiect, care se referă la retractul litigios, adică cel executat, căruia i s-a luat casa, să răscumpere bunul respectiv la dublul valorii cu care a fost cumpărat de firma de recuperare.

Zamfir a explicat că în prezent casele și alte bunuri ale oamenilor care nu mai pot plăti ratele nu le valorifică băncile, ci niște societăți de recuperare, care plătesc băncilor doar 5% sau 7% din valoarea bunului resperctiv.

Vezi și Afacerea care a ÎNCINS spiritele în PSD! Cât a câștigat Marius Pieleanu de pe urma sondajelor Avangarde

”Este o înțelegere între ei, astfel că eu propun ca proprietarul să poată să răscumpere bunul, la dublul valorii plătite de societatea de recuperare.

Daniel Zamfir a mai spus că prevederea sa nu este nouă, pentru că retractul litigios era în Codul civil, din anul 2011.

”Haideți să vedem dacă băncile vor mai plăti la prețuri de doi lei recuperatorilor”, a spus Zamfir.

Senatorul le-a dat și un sfat celor care au contracte cu societăți non-bancare, așa numitele IFN-uri: să se uite foarte atent la dobânzile penalizatoare.

Potrivit președintelui Comisiei economice din Senat, băncile și ANPC și-au întețit activitatea de control, iar băncile au mai curățat contractele de clauze abuzive, și acesta a fost un efect al legii dării în plată.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare