sursa foto:  timponline.ro

Un fost șef ANAF răstoarnă alarma dată de Guvernul Orban

După ce Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a tras un semnal de alarmă cu privire la descoperirile pe care le-ar fi „moștenit” de la Guvernul PSD, fostul șef ANAF, Gelu Ștefan Diaconu susține că nu e chiar așa.

Diaconu a descoperit 4 inadvertențe în declarațiile făcute de Florin Cîțu, informează HotNews.ro.

1. Două bugete – O evidență dublă nu poate fi realizată, că nu poți opera cu două rânduri de conturi în trezorerie pe venituri, pe cheltuieli.

Eu cred că dorea să spună că față de forma aprobată în Parlament, pe parcursul execuției bugetul, pe baza rectificărilor, la sfârșitul anului arată complet diferit față de aceea ce s-a aprobat în Parlament.

Dacă luați execuția fiecărui an care se publică în martie – aprilie anul următor, de acest decalaj beneficiază guvernanții pentru că nimeni nu mai e curios cât s-a programat, cât a fost în proiect și cât avem în execuție. Veți vedea că de obicei cheltuielile programate inițial înregistrează o execuție de 65-70%, pe fiecare ordonator de credite, cu excepția cheltuielilor cu salariile și cu asigurări sociale.

Dânsul a vrut să spună că față de bugetul inițial aprobat, în fapt bugetul în execuție are o altă dimensiune pe fiecare capitol. Nici vorbă de o evidență dublă. Ea nici nu poate fi faptic realizată. Nu poți opera cu două rânduri de conturi în trezorerie pe venituri, pe cheltuieli.

De fapt, gravitatea situației nu rezidă din această procedură, ci din faptul că au fost mascate cheltuielile.

2. Valoarea TVA-ului nerambursat nu ar fi de 4 miliarde lei și probabil Cîțu s-a referit la soldul tuturor deconturilor depuse cu sumă negativă.

Și acolo dânsul a făcut o mică inexactitate. A spus că va rambursa până la sfârșitul anului, adică mai este o lună și jumătate, din care 2 săptămâni de sărbători. Adică va rambursa toți cei 4 miliarde lei pe care i-a descoperit dânsul. Depinde dacă sunt 4 miliarde. După știința mea nu sunt 4 miliarde din deconturi aprobate, ci e soldul tuturor deconturilor depuse cu sumă negativă. Îți trebuie un timp pentru cele cu control anticipat ca să exerciți controlul. Nu ai cum într-o lună și jumătate să achiți cei 4 miliarde lei. Probabil va da doar 2 miliarde, dar trebuie să-i rambursezi suplimentar față de deconturile care îți intră firesc pe perioada curentă.

3. Cîțu a spus că anul viitor se va încadra în deficit respectând legislația actuală, adică creșteri de salarii și pensii, ceea ce pare cam ireal.

Aplicăm în construcția noului buget legislația existentă, asta înseamnă și angajamentele de majorări și salarii, nu mărim taxele și impozitele, restituim și achităm toate arieratele și ne vom încadra în ținta de deficit. Poate în altă țară, nu în România.

4. Deficitul de 4% din PIB va fi de fapt pe la 3,3%

Fizic nu poți să achiți toate arieratele. Nu poți achita TVA-ul de rambursat. În această situație ar trebui ca dânsul să vină cu niște cifre concrete, pentru că e atât de simplu de estimat veniturile de realizat pe perioada cât a mai rămas până la finalul anului. Dacă poți achita toate aceste restanțe: PNDL, TVA, concediile medicale să spunem că s-ar ajunge la 4% deficit, dar nu cred. Eu cred că va fi undeva în jurul a 3,3%.

„În mod evident realitatea arată foarte prost. Evident că ținta de deficit nu poate fi atinsă. După prezentarea asta a realității ar trebui să vină cu etapa soluțiilor”, explică Diaconu.

Vezi și

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Greșeala comisă de Ludovic Orban

Dumitru Coarnă a bătut palma cu Marcel Vela! Promisiunea ministrului de Interne: Se aplică de la 1 ianuarie 2020

EXCLUSIV Noul ministru al Muncii desființează acuzațiile fostului ministru: ‘Ar fi și culmea. Exclus’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare