sursa foto:  stiripesurse.ro

Un medic face dezvăluiri din interiorul Sistemului: ‘Sporuri de 30.000 de euro pentru un infectat cu Covid-19’/Apel la Florin Cîțu: Nu vă mai bateți joc de banii poporului!

Medicul Paul Purea face dezvăluiri incredibile din interiorul sistemului de sănătate. Purea susține că sporurile pentru un bolnav de coronavirus în România au ajuns la 30.000 de euro.

Astfel, spune doctorul, România, ca nicio altă țară de pe glob, este un „El Dorado” al sporurilor salariale.

În aceste condiții, Purea face apel la premierul Florin Cîțu, la ministrul USR-PLUS al Sănătăţii, la întreg Guvernul, la Casa de Asigurări de Sănătate, să nu-și mai bată joc de banii poporului.

„PANDEMIA COVID -19: PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALŢII CIUMĂ?

(Sporurile de risc epidemiologic încasate lunar pentru un bolnav de Coronavirus au ajuns la 30 000 de euro!)
România, ca nici o alta ţară de pe glob, este „el dorado” sporurilor salariale. Asta ducând la discriminare socială, facilităţi materiale de grup, nedreptate şi îmbogăţiri nejustificate. În loc să existe o cuantificare justă după categoria şi valoarea muncii prestate de cineva, o singură caracteristică înglobând totul, există, la multe categorii de „prestanţi” (îndeosebi la bugetari, dar nu la toţi!), tot felul de „ajustări” băneşi, cu motivaţii implicând un amalgam întreg de năzbâtii bizare, de la gâdilarea narinelor şi a respiraţiei pe nas, până la scârţâitul scaunului de sub fund…
Salariile personalului medico-sanitar au crescut în ultimii ani nejustificat de mult – îndeosebi a medicilor. A fost o reformă făcută aiurea, nereuşind să stopeze migrarea medicilor în străinătate (mărirea de salarii i-a făcut pe deja bogaţii sistemului şi mai bogaţi, pe „jupânii spitalelor” în principal, tinerii nebenefeciind prea mult de acele majorări, aproape de loc comparativ cu „corifeii” amintiţi. A fost o măsură care a îngropat, cel puţin pentru un deceniu, sistemul de sănătate din România. Astăzi cca 90% din bugetul unui spital reprezintă salariile… Şi asta la un indice de ocupare a paturilor – indicator major -, de chiar mai puţin de 50%. Sunt spitale în care un angajat ia salariu lunar raportat la 1,5 -2 pacienţi! (Citiţi, vă rog, încă o dată această propoziţie !). Calculul este uşor de făcut: un spital judeţean cu 1 200 de angajaţi şi cu aprox. 2 000 de pacienţi pe lună.

A venit pandemia. În 27 noiembrie 2020, s-a dat o Ordonanţă de Guvern (OG nr 1035, publicată în Monitorul Oficial), prin care s-a instituit sporul de risc epidemiologic în valoare de 75-80% (Ambulanţa – 80%) din salariul de bază, a personalului medico sanitar. Asta pe Perioada de Alertă, şi încă 60 de zile de la încetarea acesteia. Să zicem că a fost o măsură bună, venită în sprijinul personalului în contact cu infectaţii cu Coronavirus. Asta în plină pandemie. Personalul care a beneficiat, şi beneficiază încă, de un asemenea spor, este pentru un spital judeţean de cca 400 -500 de salariaţi.

În lunile mai, iunie, îndeosebi în iulie 2021, numărul pacienţilor (mulţumind lui Dumnezeu !) internaţi în spitale, inclusiv la ATI, cu Covid -19, a ajuns în multe judeţe, dacă nu la zero, sigur în jur de 5-6. Starea de Alertă s-a menţinut însă (bineînţeles, doar pe hârtie, fără vreo recunoaştere din partea cetăţenilor), împreună cu costurile enorme respective. Sporul de risc epidemiologic, încasat de „beneficiarii OG 1035”, pe bolnavul infectat cu SARS-CoV-2, a ajuns până la 150 000 de lei, aprox. 3o ooo de euro! Repet, este vorba doar de SPORUL ADĂUGAT la salariul celor din sistemul medico-sanitar şi sanitar auxiliar, nu la costurile salariale de bază, a spitalizării, a actului medical şi a medicamentelor, a terapiei propriu-zise! Un infectat Covid -19, 30 000 de euro! Aşadar, 30 000 de euro pe bolnav doar costurile referitoare la SPORUL DE RISC EPIDEMIOLOGIC al personalului dintr-un spital! Milioane, zeci, sute de milioane de euro plătite aiurea. Plătite pentru ABSOLUT NIMIC!

Şi ne mai mirăm de situaţia precară din spitale, de aspectul „lazaretelor”, de lipsa medicamentelor şi a tot ce presupune un act medical, dacă nu modern, măcar unul normal şi firesc?

Şi ne mai mirăm că acest guvern, acest Câţu a stopat nu numai finanţarea proiectelor noi din judeţe dar şi pe cele în curs de derulare?

Ştiţi câţi bani a primit CJ Caraş Severin, pentru drumuri pentru un an (aprox. 900 km)? 8 milioane de LEI: 4 mil. pentru deszăpezire, 4 mil. pentru tot ce ţine de drumuri în ansamblul lor! Ştiţi ce înseamnă această sumă? Sporul de risc, bani primiţi de doar 32 de medici din România, de unde ori fi ei, din care spital vreţi voi! Precizez, doar SPORUL primit de ei, de aceşti 32 de medici! ( Şi dacă e aşa, să-l înjurăm pe Romeo Dunca, preşedintele CJ, sau pe oricare altul de pe o asemenea funcţie, că nu se ocupă de drumuri, că nu le modernizează? Că nu demarează alte proiecte? Cu ce, întreb?)

Fac un apel la premierul Câţu, la ministrul Sănătăţii, la întreg Guvernul, la Casa de Asigurări de Sănătate: nu vă mai bateţi joc, doamnelor şi domnilor, de banii poporului! Începeţi să fiţi raţionali, flexibili şi eficienţi! Drepţi! Faceţi ceea ce faceţi pentru toţi cetăţenii, nu îmbogăţiţi aiurea doar o grupă! Chiar dacă ea este a personalului medico-sanitar (din ea doar o parte privilegiată)! Fiecare român, oricare ar fi el, şi orice ar munci, are dreptul la bunăstare, la echitate, la infrastructură modernă (de orice ordin ar fi aceasta), la un trai mai bun, la bani mai mulţi! Terminaţi cu bâjbâielile şi cu jumătăţile de gândire! Cu zborul în zig-zag aidoma liliecilor aducători de pandemie! România are nevoie de o guvernare logică, raţională, dreaptă, curată, eficientă! De una care să ne scoată nu numai din criza pandemică, ci şi din cea a sărăciei şi nedreptăţii!”, spune medicul Paul Purea.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare