peste1 1463157262

sursa foto:  cugetliber.ro

Unde merg banii noștri? Ce sumă fabuloasă s-a plătit în prima jumătatea a anului pentru pensiile militare

Este cunoscut faptul că pensiile militare din Apărare sunt plătite exclusiv din banii statului, nu din alte finanțări sau resurse. Mai pe românește, pensiile speciale sunt plătite din banii noștrii, din taxele și impozitele suportate de omul obișnuit. Totodată, numărul persoanelor care încasează pensie specială este foarte mare. În prezent, 79.000 de oameni încasează pensie militară plătită de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

“În evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se găsesc 78.932 de beneficiari de drepturi de pensii şi alte drepturi sociale, dintre care 78.803 de persoane beneficiază de pensii militare de stat: pensie de serviciu, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş, iar 129 de persoane beneficiază de alte drepturi de asigurări sociale. Pensiile militare de stat se plătesc de la bugetul de stat. Casa de Pensii Sectorială a MApN nu primeşte bani de la bugetul asigurărilor sociale sau din alte surse de finanţare”– nu au pensii.”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MApN.

Militarii contribuie și ei la bugetul de stat în timpul activității lor cu o cotă de 10,5% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Aceștia nu plătesc contribuții sociale, ci plătesc o contribuție individuală la bugetul de stat.

Potrivit sursei citate, articolul nr. 141 din Codul Fiscal precizează faptul că:

  • se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat, potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Cota de contribuție individuală pe care o plătesc militarii este egală cu contribuția individuală de asigurări sociale. Aceasta se calculează pe baza soldei lunare.

„Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale, respectiv 10,5%, iar baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut. Dacă aceasta este mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţie individuală la bugetul de stat se calculează în limita acestui plafon. Contribuţia individuală la bugetul de stat este suportată de toate categoriile de personal militar în activitate, iar pensionarilor militari nu li se reţine această contribuţie”, a explicat colonelul Constantin Luca, directorul Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale.

Se pare că în prima jumătatea a anului, 297,39 de milioane de euro au fost virați către pensiile speciale. 1,349 miliarde de lei s-au plătit de la bugetul de stat pentru pensiile militare aflate în plată la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

  • 264 de milioane lei – în ianuarie;
  • 287 de milioane de lei – în februarie;
  • 265 de milioane de lei – în martie;
  • 266 de milioane de lei – în aprilie;
  • 267 de milioane de lei – în luna mai;
  • 270.000 de lei – în iunie.

Vezi și Scandalul pensiilor speciale scoate la iveală lucruri șocante! Ce angajat al MAI s-a pensionat la 42 de ani și are o pensie de 130 de milioane

La ce minister este secretar de stat pensionarul de 43 de ani care încasează lunar circa 5.000 de euro

Mutare hotărâtoare a Băncii Transilvania, de la 1 august! Toți clienții băncii trebuie să afle

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare