Vești bune! Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, nomazii digitali, adică străinii care vin să muncească de la distanță din România, urmează să fie scutiți în mod expres, în anumite condiții, de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor la pensii și sănătate.
Proiectul de lege citat este gândit în completarea unor modificări legislative de la începutul anului 2022, prin care s-a introdus viza de lungă ședere pentru nomazii digitali. Documentul a trecut de Senat în septembrie 2022, iar marți a primit votul decisiv favorabil al Camerei Deputaților.
Practic, se va introduce o scutire de la plata în România, pentru veniturile obținute din străinătate, a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate. Cu toate că se poate spune că acest regim special deja există, inițiatorii atrag atenția că varianta cea mai bună este reglementarea concretă, pentru a nu lăsa lucrurile la aprecierea Fiscului.
Este subliniat, însă, că regimul special va fi valabil numai dacă străinul stă în România cel mult 183 de zile (o singură perioadă sau mai multe cumulate) pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
„Această scutire [de impozit pe venit] există şi în acest moment, însă lipsa unui regim juridic fiscal aplicabil nomadului digital, precum şi riscul aprecierii organului fiscal referitor la existenţa unui centru al intereselor vitale pe teritoriul României al nomadului digital, reprezintă dezavantaje care nu permit României să devină un stat prietenos cu nomazii digitali. (…)
Nu în ultimul rând, pe perioada celor 183 de zile, nomazii digitali vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, nomazii digitali nu vor avea calitatea de contribuabili, în sensul legislaţiei fiscale române, în ceea ce priveşte plata contribuțiilor la pensii și sănătate. Iniţiatorii apreciază că se impune prevederea expresă a acestor scutiri în Codul fiscal, în vederea asigurării unui tratament fiscal cât mai clar faţă de nomazii digitali”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative, conform avocatnet.ro.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Vezi și:
Luna martie vine cu surprize! Cine poate primi tichete din partea angajatorului
Vești pentru pensionari! În ce condiții veți beneficia de această gratuitate