sursa foto:  psnews.ro

Vești importante pentru acești angajați! Pot beneficia de ieșirea la pensie mult mai devreme

Vești bune! Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat noile modele de adeverințe pentru stabilirea sau recalcularea pensiei pentru toți cei care au lucrat în grupa I și/ sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune, dar și în unitățile de extracție a cărbunelui. Aceștia au posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie.

 

Potrivit Legii 74/2022, ce se aplică de duminică, celor care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă.

De aceea, așa cum a anunțat miercuri, CNPP a stabilit modelul adeverințelor care vor fi eliberate, în vederea stabilirii drepturilor de pensie, respectiv a recalculării, salariaților ce au lucrat în termocentrale pe bază de cărbune (cele două adeverințe pot fi descărcate de la finalul articolului).

 

Mai exact, cu ajutorul adeverinței sau al ambelor adeverințe, în cazul celor care au lucrat atât în grupa I, cât și în grupa a II-a de muncă, se pot dovedi stagiile de cotizare în condiții speciale de muncă. Acestea sunt emise de către angajatorul la care și-a desfășurat activitatea salariatul sau, dacă el nu mai există, de către deținătorul legal al arhivei acestuia.După cum subliniază CNPP, “adeverințele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situația persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.

După cum spuneam, de prevederile noii legi apărute, Legea 74/2022, beneficiază atât cei care sunt încă salariați, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune sau în extracția de cărbune, dar și cei care au lucrat în domeniu și au ieșit deja la pensie.

Pentru aceștia din urmă, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. Dacă, în urma recalculării, va reieși o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, se va păstra valoarea mai avantajoasă, conform avocatnet.ro.

Modelul adeverințelor poate fi descărcat accesând:

Model 1

Model 2

Vezi și:

Vești bune pentru acești români! Vor primi ajutoare în valoare de 400.000 de euro

Ieșire dură a polițiștilor la adresa fostului ministru USR, pe tema pensiilor de serviciu: ‘Daca Ghinea nu e prost, atunci e un manipulator ieftin’

Emilia Șercan îl arată cu degetul pe șeful din Poliție despre care am scris, în exclusivitate, că s-a pensionat la 47 de ani! Comisarul-șef Gabriel Șchiopu a fost acuzat, în 2021, că a falsificat un document

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare