rfi.ro

sursa foto:  rfi.ro

Vești proaste! Klaas Knot (BCE): ‘Ne așteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie și în martie, și ne așteptăm la mai multe majorări în mai și în iunie’

Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că Banca Centrală Europeană ar urma să majoreze ratele dobânzilor în zona euro.

„Ne aşteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie şi în martie, şi ne aşteptăm la mai multe majorări în mai şi în iunie„, a declarat Knot, într-un interviu acordat duminică postului de televiziune WNL din Ţările de Jos, transmite Reuters.

Într-un interviu separat acordat duminică publicaţiei italiene La Stampa, Knot a explicat că „este prea devreme să spună” dacă Banca Centrală Europeană ar putea încetini ritmul majorării dobânzilor până în vară.

La un anumit moment, desigur, riscurile privind perspectivele inflaţioniste vor deveni mai echilibrate. De asemenea, va exista o perioadă în care, de exemplu, am putea reduce dobânzile cu până la 50 puncte de bază, dar încă suntem departe de o asemenea evoluţie„, a declarat oficialul BCE.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 250 de puncte de bază la ultimele sale patru reuniuni de politică monetară, o scumpire fără precedent a costului creditului într-o perioadă atât de scurtă, şi intenţionează să menţină aceeaşi direcţie în lunile următoare pentru a provoca o scădere durabilă a inflaţiei.

Cele mai recente date statistice arată că inflaţia anuală în zona euro a încetinit în decembrie până la 9,2%, graţie în mare parte unor costuri mai mici la energie. Cu toate acestea, inflaţia de bază, care nu ţine cont de volatilitatea preţurilor la alimente şi energie, a continuat să crească până la 5,2%, ceea ce a calmat speranţele că recenta explozie a preţurilor a trecut, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare