sursa foto:  transporturiromania.ro

Vești proaste pentru șoferii români! Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat creșterea prețurilor pentru polițele RCA

Vești proaste pentru milioane de români de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)! Aceștia  vor plăti mai mulți bani pentru polițele RCA.

 

Ritmul de creştere al primei brute de referinţă pentru categoria de vârstă de sub 30 de ani este cuprins între 0,9% şi 2,8%, în funcţie de capacitatea cilindrică a autovehiculului, în timp ce la restul categoriilor de vârstă se observă şi scăderi ale tarifelor.

Prin urmare, o persoane cu vârsta de până în 30 de ani, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică cuprinsă în­tre 1.601 cmc şi 1.800 cmc, tariful de referinţă este de 1.495 lei, cu 3,2% mai mult comparativ cu ultima perioadă de raportare a tarifelor de refe­rin­ţă RCA din martie 2021. Aceasta este şi cea mai mare creştere observată, dintre toate cate­go­riile de vârstă ale persoanelor şi dintre toate tipurile de motoare.

Pe de altă parte, noile tarife de referinţă la poliţele RCA vin şi cu anumite scăderi, cele mai mari fiind pe categoria de vârstă cuprinsă între 51 şi 60 de ani, pentru autovehicule cu capacitate cilindrică de 1.801 cmc-2.000 cmc şi 2.001 cmc-2.500 cmc, respectiv o scădere cu 3,4% şi 4% a tarifului de referinţă.

Având în vedere riscul pe care îl prezintă per­soanele tinere la volanul unui autovehicul, din cau­za experienţei reduse pe care o au, era de aşteptat ca acest segment de vârstă de până în 30 de ani să înregistreze creşteri uşoare ale tarifului de referinţă.

În acelaşi timp, este important de menţionat că tarifele de referinţă RCA nu sunt preţurile efective ale poliţelor practicate de asigurători, ci o bază de referinţă calculată de ASF în urma datelor colectate a evenimentelor din ultimii cinci ani anteriori datei de referinţă.

De exemplu, preţul unei poliţe RCA poate să varieze de la sub 1.000 de lei la categoria de vârstă de sub 30 de ani – deşi tariful de referinţă pentru această categorie de vârstă publicată de ASF depăşeşte 1.000 de lei -, şi poate ajunge până la aproximativ 3.000 de lei, conform AlephNews.ro.

 

 Asigurarea RCA este obligatorie pentru orice vehicul, fiind necesară în caz de accident.  

 

„Asigurarea RCA are un scop bine definit: ca toate persoanele păgubite în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat poliţa să primească în mod obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite.

Obligativitatea încheierii RCA rezultă din necesitatea garantării încasării despăgubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate, în timp util, indiferent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

Acest sistem de asigurare este obligatoriu în toate ţările de pe continentul european şi este valabil în întreaga Uniune Europeană”, conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare